Szemet szemért - kitiltanák Irakból az amerikaiakat

Az iraki kormány egyelőre még nem reagált Donald Trump amerikai elnök pénteki rendeletére, amelyben azonnali hatállyal és meghatározatlan időre felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását, és legalább 90 napra megtiltotta hat másik muszlim ország - Irak, Irán, Szudán, Jemen, Líbia és Szomália - állampolgárainak beutazását az Egyesült Államokba.

Trump döntése viharos érzelmeket váltott ki az irakiakból, akiknek hazájában több mint 5 ezer amerikai katona állomásozik az Iszlám Állam elleni harcot segítendő. Az Egyesült Államok szövetsége kulcsfontosságú a dzsihadisták elleni harcban, amelynek fő frontja jelenleg Moszul, az IÁ utolsó iraki bástyája.

Az iraki parlament külügyi bizottságának vasárnapi közleménye szerint Bagdadnak a "szemet szemért, fogat fogért" elvet kellene alkalmazni az Egyesült Államokkal szemben. "Irak a terrorizmus elleni harc frontvonalában áll, és tisztességtelenség, hogy így bánnak velünk"

- szólt a közlemény.

Muktada asz-Szadr befolyásos síita vallási vezető is azt javasolta, hogy az elnöki rendeletre válaszul tiltsák ki az amerikai állampolgárokat Irakból. 

"Arrogancia lenne, ha szabadon ki-be járnátok Irakba és más országokba, miközben ti megtiltjátok azok állampolgárainak a belépést az országotokba"

- írta honlapján a hitszónok.