300 ezer eurót követel az EP Le Pentől, de ő nem hajlandó kifizetni

A francia EP-képviselő az uniós parlament szerint több év alatt ennyi pénzt fizetett ki az asszisztensének, aki azonban nem a képviselői irodában, hanem az FN-nek dolgozott. Catherine Griset 2010 és 2016 között volt a pártvezér munkatársa.

Amennyiben Marine Le Pen nem téríti meg az összeget az EP december közepi levelének megfelelően, megvonhatják tőle fizetése felét és költségtérítéseit.

Az FN elnökétől egy második levélben egy 40 ezer eurós összeg visszafizetését is kéri az EP, amelyet Thierry Legier-nek fizetett ki Le Pen, aki 2011-ben volt az asszisztense és a testőre.

Marine Le Pen a France Info francia hírrádiónak azt mondta, hogy nem fogja visszafizetni a követelt összegeket.

"Miért fizetnénk ebben az ügyben, amikor feljelentést tettünk hamisítás gyanújával az OLAF igazgatója, a vizsgálatok vezetője és a parlament főtitkára ellen?" - mondta Marcel Ceccaldi, Le Pen jogi képviselője, aki szerint az eljárással az intézmények "szándékosan ártani akarnak" az ügyfelének.

Marine Le Pen teljes egészében tagadja a vádakat, szerinte ugyanis "lehetetlen megkülönböztetni azt, hogy mi tartozik egy francia politikai személyiség melletti funkcióhoz és mi a parlamenti asszisztensi munkához". "Minden olyan téma, amely érdekli a franciákat, megvitatásra kerül az Európai Parlamentben" - mondta a tavaszi francia elnökválasztás egyik nagy esélyese.