Az államtitkár forintosította a kiránduló gyerekek biztonságát

 

Azt már korábban is tudtuk, hogy a Klebelsberg Központ soron kívüli jelentést kér minden iskolai sítáborról. Az este 10 és reggel 6 óra közötti utazási tilalom ötlete is ekkor került bejelentésre. Palkovics legújabb nyilatkozata a témáról komoly kérdéseket vet fel.

Azt a 8 órát, amíg parkol a busz, az utasoknak és a gyerekeknek is egy szállodában kellene tölteniük. Kérdés azonban, hogy ez mennyi pluszköltséget jelent a szülőknek, az egyébként sem olcsó külföldi utak esetében.

Palkovics könnyen áthidalja ezt a problémát:

A gyerekek, ha akarnak, aludhatnak a buszban is, hiszen mindegyikben van állófűtés. De összességében mi ér többet, a gyerekek élete vagy fejenként plusz öt-tízezer forint? Nem hiszem, hogy van szülő, aki erre nemet mondana.

Ezek szerint sikerült beárazni egy életet. Természetesen a szülőknek minden pénzt megér a gyermekük biztonsága, de ezen logika mentén haladva könnyen eljuthatunk arra a pontra, hogy aki azt akarja, hogy épségben érjen haza a kirándulásról, fizessen többet. Arról nem is beszélve, hogy ezt egy olyan balesetre való reakcióként, aminek a pontos okait egyelőre nem ismerjük, arra pedig szintén nincs látható érv, hogy nappal miért ne történhetne ugyanilyen tragédia.

A kérdés másik oldala, hogy fejenként öt-tízezer forint pluszkiadás egy családnak közel sem biztos, hogy belefér. A kormánypropagandával szemben továbbra sem dúskálunk az anyagi javakban. Ez az intézkedés könnyen oda vezethet, hogy egyes diákok lemaradnak a kirándulásról csak azért, mert az túl drága lesz, vagy a pedagógusok kénytelenek lesznek rövidebb, olcsóbb, élményekben talán kevésbé gazdag túrákat szervezni, a kormány egy tragikus eseményre történt hibás reakciója miatt.