A földet nem privatizálta, és a bíróságok feladatát is tudja Fazekas Sándor

Az NFA is tovább működik.

A Lázár János-féle bürokráciacsökkentés kapcsán merült fel, hogy az NFA megszűnik, vagy legalábbis beolvad az agrártárcába, ezt követte, hogy november 4-én Áder János aláírta a Földet a gazdáknak! program lezárását.

Az NFA léte akkor kérdőjeleződött meg leginkább, amikor egy kishantosi peres ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) végzésében megállapította, hogy a földalapkezelő a Földművelésügyi Minisztériumba (FM) történő beolvadással megszűnt.

A Jobbik agrárpolitikusa arra volt kíváncsi, hogy vajon az NFA megszüntetése a várható vesztes perek miatt történt-e meg?

"Ilyen aljas húzásokkal játssza ki a saját állampolgárait az állam?"

- kérdezi Magyar Zoltán Fazekas Sándort.

Fazekas válaszában több érdekességet is elárult:

- az NFA nem szűnt meg, nem olvadt bele a tárcába.

- A PKKB tévesen értelmezi a kormány határozatát. A „Földet a Gazdáknak!” Program ugyanis jelenleg továbbra is zajlik, tekintettel arra, hogy a 3 hektárt el nem érő földek értékesítése folyamatos, ahogy az NFA egyéb módon is hasznosítja az állami földeket a Program keretében.

- az eljáró bíróságoknak a folyamatban lévő úgynevezett „kishantosi peres” ügyekben nem az eljárások indokolatlan felfüggesztése, hanem a megfelelő döntések meghozatala lenne az elsődleges feladata.

- a „Földet a Gazdáknak!” Program továbbra sem földprivatizáció. Ezzel a programmal a földműves magyar gazdák részéről felmerült igényt elégítettük és elégítjük ki, támogatva a kis és közepes méretű családi gazdaságokat, a helyben élő gazdákat. Az árverésre kínált földek jelentős része érdemi árversenyt követően, komoly licitek után kelt el.

Ami persze a lehető legmesszebb áll a valóságtól:

Amikor a földesurak kormányoznak - így vezették félre a magyarokat

Áder János köztársasági elnök 2016. november 4-én aláírta azt a törvényjavaslatot, amellyel lezárult a Földet a gazdáknak! program: három hullámban dobták piacra a még állami kézben maradt, élelmiszer-termelésre alkalmas földterületeket. A XXI. század egyik legfontosabb kihívása (lesz) az élelmiszer- vagy az élelmezési válság, így vélhetően stratégiai hibát követtünk el azzal, hogy ezt a privatizációs folyamatot hagytuk végbemenni.