Nyilvánosak a képviselői vagyonnyilatkozatok - Kinek jött be legjobban az élet?

Papíron csak kevés politikus járt jól.

Mészáros Lőrinc megint kimaradt Orbán vagyonnyilatkozatából

Úgy tűnik, mintha az erősödő Magyarország miniszterelnöke szegényebb lenne. A korábbi három helyett már csak két - egy budapesti és egy felcsúti - ingatlannak tulajdonosa Orbán Viktor, akinek a számláján is kevesebb pénz van, mint egy évvel korábban - derül ki a miniszterelnök 2016-os vagyonnyilatkozatából, amelyet kedd este tettek közzé a miniszterelnok.hu oldalon.

Rossz lapjárás a bulibárónál?

Rogán Antal például hiába 2015 ősze óta a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője és hiába tudott a 224 ezres képviselői juttatása mellé havi 1,1 milliós miniszteri fizetést is újítani, a 2016 esztendő az eladósodás éve volt a helikopterező playboy számára:

banki megtakarításai 446 ezerre csökkentek, két éve még 30 millióra rúgó, 2015-ben 28,8 milliós, tavaly pedig 27,7 milliós banki hitelét csak gáláns ismerősei révén tudja törlesztgetni.

A magánszemélyek felé való adóssága már 18,2 millió forint. Ez azt jelenti, hogy a képviselő jelenleg 45,9 milliós adósságot görget maga előtt.

Rogán Antal vagyoni helyzete örök érdekesség marad

A helikopterügyi miniszter -aki vicces módon épp saját maga gúnyolta így Kóka Jánost még ellenzékből- vagyoni helyzete azért régi és érdekes kérdés, mert láthatóan nagyobb luxusban él, mint amit bevallásai egy dolgozói szegénységből feltekintő laikus számára sugallni engednek.Havi 1.1 millió forintos bruttó miniszteri fizetése ugyan nem alacsony, de ahhoz nem is elegendő, hogy valaki több igencsak drága ingatlan fenntartásáról gondoskodjon, a Louis Vuitton táskával járjon, és olykor helikopteren lássák közlekedni az emberek.

Lázár János megadja a módját

A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem aprózta el a tavalyi évet: befigyelt nála egy vadiúj Mercedes V-osztályú autó, közel negyven hektár Hódmezővásárhely környéki erdő és szántó, illetve műtárgykollekcióját is sikerült gyarapítania (azt sajnos nem részletezte, hogy pontosan mivel).

Valószínűleg megtakarításai ezért csökkentek 54 millióról 42 millióra. Magánszemélyek és pénzintézetekkel szemben fennálló tartozása 75 millió forintra rúg.

Havi 1,1 milliós miniszteri fizetése és 224 ezres képviselői illetménye mellett Lázár János 12 milliót kap osztalékból és földbérleti díjból, 3 milliót pedig erdőgazdálkodóként zsebelhetett be.

Szijjártó nem akárkinek tartozik

Szijjártó Péteréknél elég fagyos hangulatban telhetnek a szülői látogatások, valószínűleg gyorsan megfagy a levegő a vasárnapi ebédnél, ha szóba kerül: fiuk 30 millió forinttal lóg a kedves felmenőknek (ez egy 2014-es villavásárlás 79 milliós kölcsönéből fennmaradt adósság), amiből tavaly egy fillért sem törlesztett.

A külügyér megtakarításai viszont 2,9 millióról 4,1 millióra nőttek 2016-ban.

Bevétele továbbra is csupán 224 ezres képviselői illetményéből és az 1,1 milliós miniszteri fizetéséből származik, illetve változatlanul öt ingatlan tulajdonosa.

Seszták csendben gyarapodott

Seszták Miklós fejlesztési miniszter tavaly irigylésre méltó osztalékot vághatott zsebre ügyvédi irodájától: 60,9 millió forintos aranytojást tojt az a bizonyos tyúk. Megtakarításai egyetlen év alatt 216-ról 289 millió forintra nőttek, ebből 18,5 millió készpénzben, a kispárnába varrva várja a nehezebb időket. Persze még egy ilyen sikeres politikust sem kerül el az idők szele: ahogy illik, még ő is tartozik valakinek 3 millióval.

Akinek a legtöbbel lógnak

Pintér Sándor belügyminiszter továbbra sem kapta meg a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. eladása után járó 500 millió forintját, emellett az általa baráti, családi kölcsönként adott 590 millió forint is függőben van.

Úgy tűnik, a politikus nem siet ezek behajtásával, ami érthető, hiszen a mostani állapot szerint 264 millió megtakarítása van, bár ez nagyságrendileg 80 millióval kevesebb, mint a tavalyi. Egy ingatlantól ugyan megszabadult tavaly, de így is maradt neki 23 darab.

Gyurcsány Ferenc Nem szomorkodhat

A Demokratikus Koalíció feje tavaly kifejezetten jó üzleti évet zárhatott: az Altus Zrt. ugyan felesége tulajdonába került, de az egykori miniszterelnök tulajdonában lévő Altus Portfólió Kft. bőven kárpótolta a politikust és tulajdonosi osztalékként 1,1 milliárd forintot fialt (ez az összeg a Motim eladása utáni adózott jövedelem lehet).

Korábbi cégeinek eladása a megtakarításaira is jó hatással volt, hiszen Gyurcsánynak a tavalyi 83 millió forinthoz képest 2016-ban 641 millió forintnyi értékpapírja lett.

Futottak még

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes továbbra is antik bútorokat gyűjt, megtakarításai pedig egyről 3 millióra nőttek az utóbbi évben. Ingatlanvagyona változatlan.

Kövér Lászlónak 10 millió forintos banki tartozást halmozott fel, ugyanakkor 4 milliós tartalékai vannak. A havi bruttó jövedelme 1,7 millió forint, ezen kívül a szigetszentmiklósi háza és a Skodája is megmaradt.

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető adóbevallásában nem sok változás történt tavalyhoz képest: 31 milliós adósságból csupán 2 milliót törlesztett, megtakarítása kétszázezerrel csökkent, így jelenleg 2,4 millió forint.

Matolcsy György jegybankelnök nem csak feleségétől, de 60 milliós tartozásától is megszabadult.

Trócsányi László igazságügy miniszternek egy 42 milliós csökkenést követően 28,8 millió forint tartaléka van. Ügyvédi irodájától továbbra sem vesz fel fizetést.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az olvasás igaz barátja lehet: 6800 kötetből álló könyvgyűjteménye 8 ezresre bővült. 8 ingatlanjában valószínűleg van is hova rakni a méretes házi könyvtárat.

Simicskó István hadügyminiszter 60 milliós megtakarításából tavaly tízmilliót költött. Talány, hogy mire költött, mivel se ingatlana, se új kocsija nem lett.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az előző évekhez hasonlóan egy zuglói társasházi lakásnak, egy 83 négyzetméteres tahitótfalui háznak, egy budakeszi zártkertnek, valamint egy Kisnémediben található erdőnek a résztulajdonosa. Autója és egyéb értékes ingósága nincs.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter továbbra is résztulajdonos két II. kerületi lakóházban, ahogy két karcagi telke is megmaradt, államkötvény-vagyonát ellenben 3,1 millió forintról 4,2 millió forintra növelte, 1,1 millió forint értékű befektetési jegyeinek értékesítésével. A tárcavezető hiteltartozása 6,7 millió forintról 4,5 millió forintra apadt.

Schmuck Erzsébetnek, az LMP februárban távozó frakcióvezetőjének a IX. kerületben van egy 57 négyzetméteres lakása és egy 120 négyzetméteres háza a borsodi Szuhafőn. Az ellenzéki képviselő 2014-ben vásárolt egy Kia Ceed gépkocsit, egymillió forintos banki követelése mellett 5,2 millió forintos önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása is van.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke tavaly októberben vásárolta meg első ingatlanját: egy bórdudvarnaki legelő felét. Megtakarítása 300 ezerrel csökkent: jelenleg 430 ezer forintja van OTP Prémium számlán.

Tóth Bertalannak, az MSZP frakcióvezetőjének két pécsi társasházi lakásban, egy nagykozári erdőben, továbbá két, szintén pécsi beépítetlen területben van tulajdonrésze, miközben a fővárosban a XI. kerületben bérel egy 110 négyzetméteres albérletet. Az ellenzéki politikus keresetét 300 ezer forintos bérbeadásból származó jövedelemmel egészíti ki, emellett egy 1,2 millió forint névértékű életbiztosítással és 5 millió forint készpénzzel rendelkezik, továbbá 3 millió forint egyéb követelése is van. Tóth Bertalan 23,3 millió forintos hiteltartozást is feltüntetett.