Alexandra-botrány: Matyi Dezső szerint átverésről van szó

Egyre szövevényesebb a könyvpiaci acsarkodás.

Ahogy arról korábban beszámoltunk az Alexandra kiadó csődje miatt 3 milliárd forintos állami beavatkozást kért a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése annak érdekében, hogy ne omoljon össze a magyar könyvpiac.

Azóta kiderült, hogy a helyzet súlyosabb, mint amilyennek először tűnt. A vádak közt szerepel szabálytalan gazdálkodás és adóssághalmozás is. Matyi Dezső akkor azt mondta, hogy a PD Consulting Kft. célja az Alexandra megszerzése.

Az álláspontja azóta sem változott, a legújabb hírek szerint úgy gondolja, hogy átverésről van szó.

A jegyzőkönyv – amely az Átlátszó birtokába jutott - szerint Matyi megtagadta, hogy elmenjen a Rainbow Kft. (ez a cég üzemelteti az Alexandra hálózatot) taggyűlésére és azt is kijelentette, hogy a karácsonyi bevételt is ellopták tőle. Az összejövetelen szóba került a cég átvilágítása, a jövőbeli működés pedig a Central-cégcsoport kezébe kerülhet a bolthálózattal és a dolgozókkal együtt.

A Wolf-CRS Kft. 50%-os tulajdonos, ennek a cégnek tartozik 1,2 milliárd forinttal a Könyvbazár Kft. – akik nagykereskedőként gondoskodnak arról, hogy a kiadók megkapják a juttatást a bizományban átadott könyvekért.

Az új ügyvezető – Vass István – jelen volt a taggyűlésen, és kőkemény kritikát fogalmazott meg Matyival szemben. Ez alapján úgy tűnik, hogy a vállalkozó nem segít sem a dokumentumok átadásában, sem a törvényes működés biztosításában – ezáltal kifejezetten akadályozza az átláthatóságot.

Matyi Dezső ezzel szemben azt állítja, hogy átverésről van szó, okirat-hamisítással vádolja a Wolf-CRS-t, a jelenlegi cégvezetés pedig az ő beleegyezésük nélkül működik, emiatt meg is tették a szükséges jogi lépéseket.