Fantáziátlan betonborzadály lesz a recski emlékpark látogatóközpontja

Az első díjat és a vele járó 600 ezer forintot a Vörös Gergely, Hargitai Márk Máté, Süttő Réka, Szabó Attila és Komáromi Kinga által tervezett, a látványtervek alapján semmi extrát nem nyújtó komplexum nyerte.

Az emlékhely oldalán megtalálható dokumentáció szerint:

az általuk tervezett épület tömege egy egyszerű eltört hasáb, "jelképezvén, hogy azoknak az időknek vége lett, ugyanakkor a kor lenyomata továbbra is számottevően megmarad életünkben".

Szomorú, ha a diktatúra és a kommunista terror áldozatainak emléke ma is csupán egy olyan betonblokkot ér, ami akár az '50-es években is megállta volna a helyét, mint "a szocialista építészet remeke". Kifejezetten könnyű összedobni egy ilyen semmitmondó valamit, ráfogva, hogy "fiatalos gondolkodással és lendülettel szeretnénk kialakítani a fogadóépületet", ahogy azt Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója tette.

Az intézmény honlapján mindössze egy olyan pályamű található, mely hangulatában és szimbolikájában méltó módon idézi föl a tábor egykori légkörét, ám Kubinyi Hanna és Farkas Sára tervét mindössze 200 ezer forinttal díjazta a zsűri, aki jellemzően az első helyezetthez hasonló, tizenkettő egy tucat pályaműveket emelt a képzeletbeli dobogóra.

A díjazott munkákat a www.recskiemlekhely.hu oldalon lehet megtekinteni.