Párizs jobban megnyomja az olimpia-lobbit

"Az olimpiai játékok szenvedélyét példanélküli ünnepléssel szeretnék megosztani a stadionokban és az utcákon is"

- mondta a nemzetközi sajtó képviselőinek Tony Estanguet, a párizsi pályázati bizottság társelnöke. Az angol nyelvű szlogennel pedig egyetemes jelleget kívánnak a szervezők a francia pályázatnak kölcsönözni.

A háromszoros olimpiai bajnok, ötszörös vb-győztes francia szlalomkenus kiemelte, hogy az olimpiai játékokhoz hasonlóan Párizs városa is a megosztás jelképe, ezért számos olyan eseménnyel készül a francia főváros, amelyet nem kizárólag a sportlétesítményekben, hanem a közösségi tereken kívánnak megszervezni, azért, hogy mindenki részese lehessen az olimpiának.

Arra is emlékeztetett, hogy az elmúlt években Franciaország harminc világversenyt rendezett, s egyiken sem voltak biztonsági gondok.

"Franciaország folyamatosan fejleszti a biztonsági intézkedéseket a nagy események biztosítására"

- hangsúlyozta Bernard Cazeneuve miniszterelnök.

"A terrorfenyegetettség mindenhol jelen van a világban. Miután minket már ért támadás, adaptáltuk az erőinket. Ezt tettük a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságon, ezt tesszük majd 2024-ben is"

- tette hozzá.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteken megkapta a párizsi pályázati dokumentáció harmadik részét, amelyben a szervezők konkrétan részletezik, hogyan képzelik el a sportversenyek rendezését, a helyszínek közötti közlekedést, a versenyzők elszállásolását. A tervek szerint az olimpikonok 85 százaléka félórás távolságon belül, 30 százalékuk pedig ötperces távolságra lakna a versenyek helyszínétől.

A pályázat szerint Párizsban 90 ezer hotelszoba áll majd rendelkezésre a belváros tíz kilométeres körzetében az olimpia idején, a játékokhoz szükséges létesítmények 95 százaléka pedig - a szervezők szerint - már készen áll.

Párizs 1900-ban és 1924-ben rendezett nyári olimpiát. A NOB a 2024-es helyszínről, azaz a Los Angeles-i, a párizsi és a budapesti pályázatról szeptember 13-án, a limai kongresszusán dönt.

Le akartak szúrni egy francia katonát a Louvre-nál, agyonlőtték a támadót

A Reutrers hírügynökség úgy értesült rendőrségi forrásból, hogy a férfi bőrönddel akart bemenni a múzeumba, a BFM francia hírtelevízió szerint pedig késsel próbált a katonára támadni. A katona ekkor nyitott tüzet a támadóra, majd a múzeum környékét lezárta a rendőrség. Láthatóan "terrorista jellegű támadás" történt a Louvre Múzeumánál pénteken Párizsban - jelentette ki később Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök.