Super Bowl: a helyszínről tudósíthatnak a magyar sportkommentátorok

Kilenc nyelven közvetítenek a Super Bowl helyszínéről, a magyar az egyik.

A lap Faragót az amerikai futball magyarországi terjeszkedésének kulcsfigurájának nevezi. „Ő a sport ősatyja az országban, és elsőszámú sportkommentátora, amióta 2004-ben közvetítik az NFL mérkőzéseit” – írja az ESPN. A lap arról is beszámol, hogy Faragó 1994 januárjában a barátai látogattam meg az Egyesült Államokban, ahol részt vett a Pittsburgh Steelers és a Kansas City Chiefs mérkőzésén. Faragót magával ragadta a Chiefs sztárjainak, Joe Montanának és Marcus Allennek a játéka, illetve a Kansas City szurkolóinak hangulata. A mérkőzést végül a Chiefs nyerte, Faragó pedig az amerikai futball rajongójává vált.

"Nem lehet leírni ezt" számolt be az élményeiről Faragó. Majd hozzátette: "Ez volt a fordulópont számomra."

Közvetítőtársa, Bencsics Márk azt mondta Faragóról: ő az NFL magyarországi arca. Bencsics szintén nagy rajongója a sportágnak. Tizenöt éves kora óta aktívan játszik, 2015-ben lett a magyar amerikaifutball-válogatott irányítója, de játszik még a Budapest Wolves magyar amerikai futball csapatban is.

Vasárnap Faragó és Bencsics fogják közvetíteni az 51. Super Bowl-t a Sport TV-n magyarul. A magyar mellett dán, angol, flamand, francia, német, japán, spanyol és mandarin kínai nyelv lesz hallható a közvetítés a houstoni stadion televíziós kommentátorfülkéiben. A cikkből az is kiderül, hogy Faragó Richardnak a mostani sorozatban a 11. Super Bowlja lesz a helyszínről.

Bencsics nevetve megjegyezte az ESPN-nek, hogy kissé elegük van a fociból és "a dívaként viselkedő játékosokból", az amerikai futballt azonban kemény sportnak nevezte, ami olyan, mint egy sakkjátszma.

Atlanta Falcons vagy New England Patriots?

A Super Bowl a világ legnézettebb egynapos sporteseménye, amely a hatalmas látványos show-ról is szól egyben.

Az NRG Stadionban sorra kerülő összecsapáson a liga legtöbb pontot szerzett csapata, az Atlanta Falcons és a legjobb védelemmel rendelkező New England Patriots lép pályára. Az NFL történetében korábban ötször volt példa hasonló párosításra, és mindössze egyetlen kivétellel - a San Francisco 1989-es győzelmét leszámítva - mindig a legjobban védekező gárda győzedelmeskedett.

Érdekességek:

- a Patriots védelme története során mindössze második alkalommal bizonyult a legjobbnak, 2003-ban volt így legutóbb, akkor a gárda éppen Houstonban nyert Super Bowlt

- a New England irányítója, Tom Brady rekordot jelentő hetedik Super Bowljára készül, ha nyer, akkor ezen a poszton az első, összességében pedig Charles Haley után mindössze a második olyan játékos lesz az NFL történetében, aki ötödször emelheti magasba a Vince Lombardi trófeát.

- Bill Belichick, a Patriots vezetőedzője karrierje tizedik Super Bowlját játssza, neki már hat bajnoki címe van, ebből négyet ünnepelhetett a bostoniak trénereként, kettőt még a New York Giants segédedzőjeként. Legutóbb két évvel ezelőtt a Seattle Seahawks legyőzésével diadalmaskodott.

- az Atlanta története során eddig kétszer nézett farkasszemet a New Englanddel, mindkét alkalommal a bostoniak diadalmaskodtak.

Az Atlanta története első, míg a New England ötödik bajnoki címét ünnepelheti, utóbbi az örökrangsor második helyén ezzel beérné a Dallas Cowboys és a San Francisco 49ers együttesét. Az éllovas Pittsburgh Steelers hat diadalt számlál.