Kalifornia kiszakadhat az Egyesült Államokból?

Erősödik a függetlenségi törekvés.

Az Egyesült Államok legnépesebb államában négymillió szavazattal kapott többet Hillary Clinton az elnökválasztás során – emellett Kalifornia az egyik legliberálisabbnak mondható rész az USA határain belül.

A Kalifornia függetlenségéért harcoló „Igen, Kalifornia” még tavaly novemberben nyújtott be népszavazási kezdeményezést. Az állami kormányzat ezt pozitívan bírálta el, így a mozgalom elkezdheti gyűjteni az aláírásokat a népszavazáshoz. Száznyolcvan nap alatt 585 407 szignóra van szükség, a nagyjából 38,8 millió lakost számláló államban.

Ha ez sikerül, 2018 novemberében lehetne népszavazás a kiszakadásról. Első körben a kaliforniai alkotmány azon rendelkezéseit vonnák vissza, melyek szerint a terület az Egyesült Államok része és törvényei felett az USA alkotmánya áll. Ennek sikeressége esetén jöhetne egy újabb, 2019-es népszavazás, amely a végső elszakadást és az önálló állam létrehozását célozhatná.

Egyelőre utópiának tűnik a felvetés és nyilván Washingtonnak is lenne pár szava az ügyhöz. Szakértők szerint Kalifornia, mint önálló állam képtelen lenne létezni a gyenge gazdasága és eladósodottsága miatt.

A Reuters/Ipsos december eleje és január vége között történt felmérése szerint a lakosság 32%-a pártolná a kiválást.