Libanoni offshore cég a legnagyobb tartozó, itt az új adóslista!

A gazdaság kifehérítése továbbra is várat magára.

Összességében 60 milliárd forintnyi adóhiányról számolt be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ezt az összeget 260 cég és magánszemély hozta össze. A lista azokat tartalmazza, akiknél a NAV 2016 negyedik negyedévében jogerősen jelentős összegű adóhiányt állapított meg. A lista szerint 58,4 milliárd forint az adótartozásuk, emellé jön még 71,5 milliárdnyi bírság és kamat, tehát 129,9 milliárd forint tartozásról van szó.

Sok vállalkozásnak már törölték az adószámát, vagy bírósági úton kezdeményezték a kényszertörlést. A cégek többsége kereskedelemmel foglalkozik, de találhatunk a listán vagyonvédelmi, építőipari, munkaközvetítő, vagy autókölcsönző társaságot is.

A rekorder a World Exchange SAL magyar fióktelepe, 5,9 milliárd forintos adótartozással plusz 12,7 milliárd kiszabott bírság- és kamattartozással. Ez egy bejrúti, tejtermékekkel foglalkozó offshore cég.

Második helyen áll az üzem- és tüzelőanyag nagykereskedelmi Topdynamic Kft. Ezt a céget három magyar magánszemély és gazdasági társaság jegyeztette be magyarországi telephellyel, de a tulajdonos a malmöi Novak Edvard. Az összeg: 3,4 milliárd adótartozás, 1,8 milliárd bírság és kamat.

A szégyenteljes dobogó legalsó fokára a budapesti bejegyzésű elektronikus, híradás-technikai berendezésekkel és alkatrészekkel foglalkozó Data Blade Hungary Kft. került, 3 milliárdos hiánnyal és 3,2 milliárdnyi bírsággal, valamint kamattal.

Magánszemélyek

A magánszemélyek közül az első helyet egy soroksári nő birtokolja – Zimmermann Györgyi – aki 520 millió forint adóval tartozik és kapott mellé több, mint 1 milliárdos bírságot valamint kamattartozást is.

Az sajnos nem derült ki, hogy hogy sikerült ezt összehoznia, de annyit lehet tudni, hogy a hölgy több magyarországi és szlovák vállalkozáshoz is köthető. Korábban tulajdonosa volt a bútorgyártással foglalkozó Zimmerher Kft.-nek, amelynek szintén van 191 milliós adótartózása (Ki gondolta volna?).