Novemberre készülhet el a félmilliárdos budapesti Gulág-emlékmű

A lap értesülései szerint a szobor a nyolcszázezer Gulag-Gupvi táborba hurcoltak mellett a rendszerváltoztatásig tartó szovjet diktatúra magyar áldozatainak is emléket állít, határokon innen és túl egyaránt.

A megvalósítás előtt több mint egy évig folytak a nyilvános pódiumbeszélgetések, amelyen történészek, közéleti szereplők, művészek, egyházi személyek is részt vettek. A viták során a többség egyetértett abban, hogy a szobor felállítása elengedhetetlen.

A fekete, gránitburkolatú, 14 méter magas obelliszk - melyen stilizált szögesdrótok emlékeztetnek az áldozatokra - 451 millió forintból épül fel, amelybe a projektkoordináció, a hatósági díjak és előkészület költségei, valamint az avatóünnepség is beletartozik.

Magyarul, angolul, németül és oroszul feltüntetik majd rajta a "A szovjet megszállás áldozatainak emlékére" feliratot.

Újabb emlékmű épül a Szabadság téren, közel félmilliárdba kerül

A lap információi szerint az emlékművet novemberben adhatják át, jelenleg az engedélyek beszerzése folyik. Az emlékmű felállítását Menczer Erzsébet fideszes politikus, a SZORAKÉSZ (Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete) elnöke kezdeményezte, a Gulág Emlékbizottság pedig rábólintott a tervre. A 14 méter magas emlékmű 451,5 millió forintba kerül majd.