Lakást keres Budapesten? Nincs jó hírünk...

A teljes ingatlanpiaci várakozásokat jelző GKI-MGYOSZ fővárosi ingatlanpiaci index értéke az előző negyedévhez képest minimálisan nőtt, míg az ország egészére vonatkozó jelzőszám 3 ponttal magasabb az egy negyedévvel ezelőttinél. Az egy évvel ezelőtti értékeket mindkét mutató 7-7 ponttal haladta meg - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.

Az elemzés szerint Budapesten nőttek az áremelkedési várakozások, ami azt jelzi: idén se nagyon számítsunk arra, hogy Budapesten normális áron sikerül ingatlanhoz jutnunk.

Tavaly októberben a válaszadók 28 százaléka számított emelkedő árakra, idén januárban már 47 százalékuk, a stagnáló árakra számítók aránya ugyanekkor 53-ról 45 százalékra csökkent. A főváros egészét jellemző, a következő egy évre várt átlagos árnövekedés megközelítette a 3 százalékot.

Az ország keleti részén minimális, 1 százalék körüli, a nyugatiban 3 százalékot közelítő dinamika valószínű. Magyarra fordítva: a lassan kiürülő, élhetetlenné váló keleti országrészben továbbra sem tolonganak a lakásokért, míg az ország nyugati felén azért mutatkozik némi érdeklődés új lakhelyek iránt.

Az új építésű lakásokra tényleg csak az gondoljon, akinek komoly anyagi erőforrásai vannak: itt a jelentős többség, 62 százalék vár áremelkedést, ennek mértéke 4-6 százalékos lehet.

Fillérekért jutnak lakáshoz a IX. kerületi fideszesek - A rendőrség szerint ez nem baj

Mészáros László, a Fidesz-KDNP IX. kerületi önkormányzati képviselője például egy felújított, 63 négyzetméteres lakást bérel havonta 68 ezer forintért. Görgényi Máté, szintén fideszes önkormányzati képviselő, pedig havi 118 ezer forintért bérel egy 104 négyzetméteres lakást.De többen is kedvezményesen jutottak ingatlanokhoz az önkormányzattól: a volt alpolgármester lánya például 8,7 millió forintért akasztott egy 72 négyzetméteres lakást.