A kormány nem hajlandó tudomást venni a kínzó orvoshiányról

Pedig az orvosi kamara is jelezte, hogy tényleg nagy a baj.

Éger István még januárban fordult Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez, hogy felhívja a figyelmét a sürgősségi betegellátás körüli rendellenességekre - írja az Index.

A MOK adatai szerint ugyanis az ország sürgősségi osztályain 600 szakképzett orvosra lenne szükség a minimális működőképesség garantálásához, ám jelenleg csak 140 orvos dolgozik a területen.

Széles skálán mozgó szabálysértések, megfélemlített orvosok

A hazai kórházak sürgősségi osztályai kénytelenek folyamatosan törvénysértő módon működni, mivel hiányzik az előírt munkarend betartásához szükséges havi szinten minimum hat szakképzett műszakvezető.

A kamara elnöke szerint ráadásul az érintett orvosok meg vannak félemlítve, és sokan még informatívan sem mertek válaszolni a munkakörülményeiket vizsgáló kérdésekre.

A MOK vezetése szerint "a szabályok kényszerű megszegése széles skálán mozog". Enyhébb esetben csak annyi a gond, hogy nincs folyamatosan szakképzett műszakvezető, de ennél sokkal gyakoribb, hogy nemcsak sürgősségi szakorvos, hanem egyáltalán szakorvos sincs az osztályon. A műszakokat rendszerint rezidensekkel láttatják el.

A kamara elnöke szerint a helyzet nemcsak a betegek, hanem a műszakot végző orvosok biztonságát is veszélyezteti.

A kormány szerint minden rendben

Balog Zoltán az Indexnek azzal takarózott, hogy nem ismerik a MOK felmérésének "pontos módszeré, forrását", illetve a kórházaknak amúgy is két hónap áll rendelkezésére, hogy biztosítsák a "minimumfeltételeknek való megfelelést".

Azaz eleget tegyenek törvényi kötelezettségüknek, miszerint 2017. január 1-től az osztályvezető, műszakvezető szakorvosoknak sürgősségi szakorvos, oxyológiai szakvizsgával kell rendelkezniük.

"Az Egészségügyért Felelős Államtitkárságra sem a szolgáltatóktól, sem a Kórházszövetségtől eddig nem érkezett olyan jelzés, amely a MOK által felvetett problémára irányult volna"

- áll az egészségügyi államtitkárság Indexnek küldött válaszában.

Életveszélybe sodorja a betegeket a kormány

A kormány képtelen volt számokkal bebizonyítani, hogy elegen dolgoznak a magyar sürgősségi ellátásban, és hogy a betegek biztonságban vannak a kórházakban - írja közleményében Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

A legerősebb ellenzéki párt politikusa szerint a kormánynak már régen vizsgálatokat kellett volna kezdeményeznie arról, biztonságban vannak-e a betegek a sürgősségi osztályokon, van-e elég dolgozó, és hogy milyen módon lehet javítani az osztályok működését. Ehelyett a kormány azonban megint saját és földesuraik zsebére dolgozott.

Mint fogalmazott: ha a Jobbik a választók bizalmából kormányzati megbízást kap, a közpénzek megfelelő felhasználásával fogja garantálni a megfelelő színvonalú és biztonságos ellátást.

"A földesúr Mészárosok, az arrogáns pénzfiú Rogánok és Tiborczok helyett az egészségügybe fog befektetni, a haverok helyett a nép pártáján fog kormányozni magyar szívvel, józan ésszel és tiszta kézzel" - írta Lukács László György.