Annyi terrorista érkezett Németországba, hogy az ügyészek már alig bírják a munkát

Most éppen egy Iszlám Állam-tagot gyanúsítanak azzal, hogy megerőszakolt egy menekült nőt, így háborús bűncselekményt követve el.

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a 31 éves férfi Szíriában az IÁ tagjaként egy ellenőrző pont parancsnoka volt, amelynél 2016 elején megpróbált átkelni egy nő a gyermekeivel, hogy elmeneküljön a dzsihadisták uralma alatt álló területről. A gyanúsított feltartóztatta az asszonyt, és egy épületbe csalogatta azzal az indokkal, hogy kiállítja neki a "kiutazási engedélyt".

A gyanúsított az épületben megerőszakolta a nemzetközi humanitárius jog előírásai alapján védelemre szoruló nőt, ezzel háborús bűncselekményt követett el - áll a közleményben.

Alig bírják a bevándorlók ügyeit a hatóságok

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes ügyészség szinte hetente indít egy-egy újabb eljárást az iszlamista terrorizmussal kapcsolatban, és vezetője a napokban a tartományi kormányokhoz fordult segítségért. Peter Frank a Der Spiegel című hírmagazin értesülése szerint a 16 tartományi belügyminiszterhez intézett levelében kiemelte, hogy a legfőbb ügyészség "elérte teljesítőképessége határát", ezért minden tartományból át kellene irányítani ügyészeket a szervezethez.

Peter Frank nyilvánosan is jelezte, hogy erősítésére van szükség.

"Nagyon jól jönne még néhány ügyész" - mondta a Welt am Sonntag című vasárnapi lap legutóbbi számában megjelent interjúban, kiemelve, hogy a létszám ugyan az utóbbi években folyamatosan emelkedett, így már csaknem 120 ügyész dolgozik náluk, de az eljárások számát tekintve továbbra is szűkösek az erőforrások.

Rámutatott, hogy tavaly több mint 200 eljárást indítottak az iszlamista terrorizmussal kapcsolatban, köztük 140-et a szíriai és iraki konfliktussal összefüggésben, míg 2014-ben még csupán öt ilyen ügyük volt.

A legfőbb ügyészségnek az IÁ-val összefüggő esetek mellett a Németországban tartózkodó tálibok ellen is nyomoznia kell, továbbá korábbi német bevándorlók ellen, akik Afrikában harcolnak olyan dzsihadista csoportok oldalán, mint a szomáliai as-Sabab.