Egy ókori harcos felbecsülhetetlen értékű felszerelése lapult a török kamionban

Ilyen jellegű ókori csempészszállítmány Európában még nem bukott meg.

A NAV munkatársai szúrópróbaszerűen ellenőriztek egy Litvániába tartó török kamiont az M5-ös autópályán még tavaly szeptemberben. A rakománnyal minden rendben volt, a kamion utasteréből azonban meglehetősen érdekes dolgok kerültek elő. 14 római aranyérme mellett, 101 darab ócskavasnak, ócskaságnak tűnő tárgy. A megtalált tárgyakat lefoglalták, a rendőrök pedig még éjjel megkérték a kecskeméti múzeum régészét, vessen egy pillantást a tárgyakra. A régész rövid vizsgálódás után azt mondta, több ezer éves leletről lehet szó, szakértőt kell kirendelni a pontos azonosításra, de több tízmilliós nagyságrendű lehet az értéke.

Ezt követően a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának nyomozói felvették a kapcsolatot a Szépművészeti Múzeummal. Már a fényképek alapján azt a tájékoztatást kapták, hogy felbecsülhetetlen értékű a leletegyüttes.

Dezső Tamás történész, asszirológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense végezte el társaival a szakértői vizsgálatot. Szerinte a bronztárgyak az ókori Urartu Királyságból – a mai Törökország és Örményország területe – valók, a Kr. előtti 9–7. századból. Egy magas rangú katona sírjából kerülhettek elő a lószerszámok, csengettyűk, tegezek fémborításai, csatok, harciszekér-alkatrészek, egy bronzsisak és egy bronzüst, amiből a világon összesen négy darabot találtak eddig a kutatók. Mivel a leletek nem hiányoznak egyetlen múzeumból, vagy gyűjteményből sem, így biztosra vehető, hogy illegális ásatáson kerülhettek felszínre.

A szakértő szerint a bronzlelet eszmei értéke megközelíti a százmillió forintot, de egy árverésen ennek többszöröséig felmehet a licit. Nemcsak a műgyűjtőknek lehetett volna egyedi, ha a sofőr célba ér, hanem tudományos szempontból is az, ilyen komplett leletegyüttest ebből a korból, erről a helyszínről még nem találtak. Dezső Tamás szerint létezhet egy másik csomag is, amiben a sír hiányzó kellékei, pajzsok, fegyverek lehetnek, ezek sorsa ismeretlen, nem kizárt, az a fuvar már célba ért, vagy valahol pihentetik.

A Zsaru Magazinnak Jancsár János rendőr százados azt mondta, hogy ilyen jellegű ókori csempészszállítmány Európában még nem bukott meg. A leleteket a Szépművészeti Múzeumban őrzik.

Az orgazdasággal vádolt, már szabadlábon védekező sofőr állítólag semmit sem tud a leletekről. Egy alkalmi ismerőse kérte meg, hogy a tárgyakat vigye Isztambulból Lengyelországba, ahol hívták volna telefonon. Több információt nem adott meg sem a török, sem a lengyel kapcsolatról.