Irán új magyar buszokat vásárolhat

Az Ikarus hatszáz járművet gyárthat.

Irán 2015-ben szabadult fel az addigi szankciók egy része alól, amire a magyar külgazdaság is reagált. Tegnap volt a magyar-iráni gazdasági bizottság első ülése, melyen rögtön sikerült konkrétumokban is megegyezni - értesült a Magyar Nemzet.

Szijjártó Péter és Ali Tajebnia iráni pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tartott az ülés után. Úgy tűnik, hogy az Ikarus Global Zrt. legalább hatszáz magyar autóbuszt szállíthat az iszlám köztársaságba, a Széles Gáborhoz köthető cég pedig bevonhatja az üzletbe az Eximbankot is a szállítási költségek miatt. Ezen kívül magyar cégek modernizálhatják az iráni városok hulladékgazdálkodási  rendszereit. Az egyik ilyen vállalat a Keviép lehet, akik a hazai pályázatokon is jellemzően sikerrel szerepelnek.

A gazdasági beruházásokon kívül Magyarország idén 150 iráni légi irányító kiképzését vállalta, nyári kezdéssel a Hungarocontrol Zrt. szervezésében, a költségeket a perzsa állam fizeti. A következő kapocs a két ország között a Mol lehet - a vállalat már tavaly is vásárolt 140 ezer tonna kőolajat az országból, de Irán európai energiapiaci törekvései miatt szorosabbá válhat a viszony.