A Fidesz szóvivője nem akarta elmondani, hova tűnt 2700 milliárd forint

Továbbra sem tudjuk, mi lett a sorsa a magánnyugdíj-pénztárak vagyonának.

A Fidesz 2014-ben kinevezett szóvivője - Dunai Mónika - nem annyira bejáratott név a kormánykommunikációban, most azonban a 168 óra készített vele interjút. Az egyébként versírással is foglalkozó hölgy a Nők 40, azaz a nagymamanyugdíj apropóján nyilatkozott, de számos más téma is szóba került.

A kötelező köröket az elején rögtön letudtuk, miszerint a Fidesz 2010-ben gyakorlatilag megmentette az országot, azóta is töretlen a fejlődés, a női foglalkoztatás pedig a csúcson van. Szóba került a Nők 40, aminek célja, hogy a nyugdíj előtt állók ne legyenek inaktívak - tehát ez egy kiváló családpolitikai lépés, kár, hogy a Magyar Tudományos Akadémia szakemberei ezt nem pont így látják. 

Itt azonban szembesülhetünk az örök mentsvárral: "2010 előtt a nyugdíjakkal is sok gond volt...". Miután a kérdező rávilágít, hogy a Nők 40 programban résztvevők indokolatlan előnyöket élveznek társaikkal szemben, Dunai Mónika egyértelműen kijelenti: nem indokolatlan. A legérdekesebb rész előtt még megkapjuk, hogy a kormány célja, hogy a nyugdíjasok is érezzék a gazdaság erősödését, amit például igazol a tízezres karácsonyi Erzsébet-utalvány ajándék is.

Az újságíró ezután belekérdez abba, hogy mi lett a sorsa a magánnyugdíj-pénztárakból lenyúlt 2700 milliárd forintos összegnek. Ezután érdemes szó szerint idézni a szóvivő válaszát.

A valódi kérdés az, hogy 2010 előtt hová tűnt az emberek magánnyugdíj-pénztár megtakarításainak jó része, és hová tűnt a nyugdíjkassza harmada? A szociálliberális kormányok alatt az állami nyugdíjkasszát egyszerűen lecsapolták, a 2010-es kormányváltáskor már minden harmadik nyugdíj-forint hiányzott.

Választ ugye nem kaptunk, így elhangzott ismét a kérdés, amire egy jó gyurcsányozás jött, ők már IMF hitelből fizették a nyugdíjakat, és különben is, ha a polgári kormány nem lép közbe már összeomlott volna a nyugdíjrendszer. 

A 2700 milliárdról ezúttal sem tudtunk meg semmit, így elhangzott harmadszor, majd negyedszer(!) is a kérdés, de ezekre már csak szimplán azt mondta Dunai Mónika, hogy már válaszolt. 

Köszönjük szépen a tájékoztatást a Fidesz szóvivőjének.