Iskolai feladatnak készült a Szállj fel szabad madár török feldolgozása

Mégis mi motivált egy csapat török fiatalt egy magyar rockopera-klasszikus feldolgozására?

Kaan Yazicit bizonyára meglepte, hogy ennyi idő elteltével kapta fel a magyar internet a feldolgozást, de örömmel válaszolt az Alfahír kérdéseire.

Elmondta, hogy a feldolgozás ötlete az eTwinning nevű nemzetközi oktatási projekten keresztül érkezett. Ez egy olyan oktatási intézmények közötti program, amiben mind a tanárok, mind a diákok kapcsolatokat építhetnek, közös projekteket végezhetnek el. Így jött képbe az István, a király is, a török fiataloknak ugyanis az egyik magyar iskola küldte el a dalt, mint feldolgozandó anyagot. Kaanék csak ezután, egy Alexandra nevű magyar barátjuktól tudták meg, hogy az egyik leghíresebb magyar dallal állnak szemben, hiszen érthető módon, ők nem ismerték korábban.

A feladatnak nem volt része, hogy videót is készítsenek a feldolgozáshoz, de annyira belelovalták magukat, hogy végül feltették maguknak a kérdést:

„Miért ne csináljunk hozzá egy klassz videót is?”

Természetesen rákérdeztünk arra is, hogy mennyire értették a dalszöveget. Kaan elmondta, hogy a felvétel idején még nem találtak az interneten pontos dalszöveg-fordítást, de azért némi utánajárással nagyjából megértették, miről szól szöveg.

„Csak nemrég tudtam megfelelő fordítást szerezni a dalszöveghez, tehát igen, valójában fogalmam sem volt, mit éneklek a felvétel alatt"

- jegyezte meg barátságosan az énekes, aki szerint a török ismerősei abszolút pozitívan fogadták a dalt, bár természetesen őket azért nem ragadta annyira magával, mint a magyarokat.

„A barátaink sem teljesen értették, miért fektetünk ennyi energiát egy iskolai feladatba, de mint utólag kiderült, megérte!”

Kaan-t a zenekarról is kérdeztük. Megtudtuk, hogy bár a videón szereplő srácok gyakran jönnek össze zenélgetni, valójában ebben formációban direkt ezért az egy dalért álltak össze.

Egyébként a dobos, a szintetizátoros és Kaan egy Miyop nevű bandában játszik már több mint öt éve, és épp egy új albumon dolgoznak. A szólógitáros és az énekeslány szintén közös bandában játszik, a Kalderában, de interjúalanyunk még egy Kült nevű formációban is részes, amivel most készülnek kiadni első albumukat.