Átterjedhet a Balkánra a romániai tüntetéshullám?

A korrupció nem mozgatja meg a társadalmat.

Romániában napokon keresztül tartott a százezres tömegeket megmozgató demonstráció, először a kormány egyik rendelete, majd a hatalmat gyakorló szociálliberális kabinet ellen. Összességében a korrupció és annak törvényi büntetési szigorát enyhíteni kívánó rendelet miatt vonultak utcára a román emberek.

A balkáni országokban az ellenzéki pártok is szervezkedni kezdtek annak érdekében, hogy hasonló valósuljon meg náluk is. A Magyar Nemzet megkérdezte a témáról Orosz Annát - a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatóját.

A szakértő szerint nem lesz könnyű hasonló szintű megmozdulást összehozni, ugyanis - ahogy Magyarországon is láthatjuk - önmagában a korrupció annyira nem mozgatja meg a társadalmat. A nagyvárosok értelmiségi rétegein kívül az ilyen ügyek nem érdeklik annyira az embereket, hogy utcára vonuljanak miattuk.

Albániában a kormány és a szervezett bűnözés kapcsolata miatt készítenek elő demonstrációt. Bulgáriában, Szerbiában, Boszniában és Montenegróban pedig szimpatizálnak a román megmozdulással, és a korrupció, valamint a rossz gazdasági állapotok miatt szerveznek tüntetést - az viszont nem valószínű, hogy a keleti szomszédunknál történtekhez mérhető volumennel fognak ezek zajlani.