Lázár szerint semmi gond nincs az ukrán vendégmunkások betelepítésével

Különben is, a cseheknél több százezer ukrán dolgozik.

Két héttel ezelőtt írtuk meg: egy munkaerő szervező nonprofit cég egy miniszteri döntés alapján, a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól (NFA) 82 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott

kifejezetten az ukrán állampolgárok hiányszakmákban történő foglalkoztatására.

A kampány szinte kizárólag ukránok lakta városokban fog megvalósulni, a projektbe egyetlen kárpátaljai településként Ungvár került, be, amelynek mára sajnos csak kevesebb, mint a tizede magyar.

 

Indul a totális kampány! Ukrajnai ukránokat toboroznak Magyarországra

Magyarországon a magyarországiakat nem tudják megfizetni, ezért meghívót küldenek Ukrajnába. A HORIZON2020 munkaerő szervező és foglalkoztatás fejlesztő Nonprofit Kft. egy miniszteri döntés alapján, a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól (NFA) kapott vissza nem térítendő támogatást, kifejezetten az ukrán állampolgárok hiányszakmákban történő foglalkoztatására.



Ugyanezen a héten kavart vihart a Jobbik jászberényi elnökének egy Facebook-bejegyzése, amelyben arra figyelmeztetett, hogy a városba mintegy ötven ukrán munkavállaló érkezett. A felvetésre Pócs János fideszes országgyűlési képviselő meglehetősen indulatosan reagált, idegenellenességgel megvádolva a jobboldali ellenzéki pártot.

A kancellárminisztert a csütörtöki kormányinfón arról kérdeztük, nem érez-e ellentmondást a tömeges bevándorlás elutasítása és a magyar munkanélküliek, illetve közfoglalkoztatottak álláshoz juttatása között, amelyet ugyanezen a sajtótájékoztatón kiemelt kormányzati célként emlegetett.

Nos, nem érez.

Lázár János szerint ugyanis nem fenyeget reális veszélyként, hogy több tízezer ukrán munkavállaló érkezik hazánkba, hiszen ebben az esetben "egy magánvállalkozás" toboroz vendégmunkásokat egy "konkrét magánvállalkozás" megbízásából. A miniszter úgy véli, ha ezt törvényes keretek között teszik, azzal nincs gond. Ahogyan

abban sem lát kivetnivalót, ha egy állami szervezet, mint az NFA erre közpénzből támogatást ad.

Hozzátette: Csehországban és Lengyelországban százezres, illetve milliós nagyságrendben dolgoznak ukrán állampolgárok, míg nálunk szerinte 2-3 ezernél nem lehet több ukrán munkavállaló. Hogy a két másik közép-európai országot követendő-vagy ellenpéldaként hozta-e fel, az valószínűleg csak a következő hónapokban-években derül majd ki abból, hogy hány, keleti szomszédunkból származó dolgozó bukkan majd fel a hazai munkaerő piacon.