Nemzeti jelentőségű intézmény lesz a beregszászi gimnázium

Jobbikos kezdeményezésre kap végre megérdemelt támogatást az intézmény.

2016-hoz képest az idén négy új intézménnyel bővül a kárpátaljai székhelyű nemzeti jelentőségű intézmények listája, melyek normatív állami támogatásban részesülnek.

Az iskola nemzeti jelentőségűvé nyilvánítását tavaly levélben is kérte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől Vona Gábor elnök, illetve Szávay István, a párt nemzetpolitikai kabinetjének vezetője, aki már régen a szívén viseli a kárpátaljai gimnázium sorsát és többször is kiállt az anyaországi támogatási rendszerből korábban mellőzött oktatási intézményért.

Nem ez az első lépés, amit az ellenzék vezető ereje tesz a gimnáziumért: 2014-ben például a Jobbik alapítványa egymillió forinttal támogatta egy új, korszerű számítógépterem felszerelését.

Nem érdemtelenül kapják a támogatást

A KárpátHír kiemeli: az iskola diákjai az előző tanévben járási szinten 105 első, második vagy harmadik helyezéssel büszkélkedhettek a különféle tanulmányi versenyeken. Megyei szinten ez a szám évek óta 14 és 28 között mozog, de országos viszonylatban is hallatnak magukról az ott tanuló tehetséges diákok.

A portál információi szerint az intézménynek lesz mire költenie a pénzt, mivel kollégiuma sürgős felújításra szorul, de a támogatással sikerül tervezhetőbbé, stabilabbá tenni az egyik legmeghatározóbb kárpátaljai tanintézet működését.

A támogatott intézmények listájára - az összes többi egyházi intézmény mellé - a Técsői Magyar Tannyelvű Református Líceum is felkerült.

A támogatási listára felkerült még két új, KMKSZ-közeli szereplő is: a "Pro Agricultura Carpatika" Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány, valamint a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége. Az intézmények mellett egy program is szerepel a nemzeti jelentőségű listán, éspedig a "Honfoglalási emlékhelyek megőrzése".