Mirkóczki: nagyon komoly kockázatai vannak a vízummutyinak

A jobbikos képviselő szerint Kiss Szilárdon kívül több felelőse is lehet a botránynak

A jobbikos képviselő szerint teljesen világos, hogy a Külügyminisztériumnak és a nagykövetségnek, vagy az ott dolgozó munkatársaknak kulcsszerepe volt az úgynevezett "visa shoppingban”, amelyről először az Index írt szerdán.

Leginkább egy vásári piacra hasonlított a moszkvai magyar konzulátus

A portál szerint a "visa shoppingban" Kiss Szilárd volt agrárdiplomata játszott kulcsszerepet, de feltűnt a később bebukott Quaestor is, miközben a konzulokat fenyegetéssel, nyomásgyakorlattal bírták rá, hogy ne akadályozzák a törvénysértő rendszer működését. A lap szerint ilyen módon olyan sok orosz jutott jogosulatlanul vízumhoz, hogy az már több EU-tagállamnak is feltűnt.

Mirkóczki Ádám arról is beszélt a Hír TV-nek: nem véletlen, hogy a Külügyminisztérium éveken át nem hozta nyilvánosságra a most napvilágra került belső jelentést. Hozzátette: a külügy próbálta titokban tartani, lényegében titkosította a vízummutyival kapcsolatos adatokat, amelyekről pontosat még mindig nem tudni. Mirkóczki Ádám azt is kiemelte: a kétes ügyekkel összefüggsébe hozható Kiss Szilárdon kívül több felelőse is lehet a botránynak, amely „onnantól kezdve bűzlik”, hogy egy parlamenti képviselőnek kellett kiperelnie a jelentést. (Szél Bernadett LMP-s képviselő 2014 márciusában egyszerű adatigényléssel fordult a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, de nem kapott érdemi információt, ezért pert indított, és végül tavaly november döntött úgy a Kúria, hogy semmi sem igazolja a további titkolózást.)

A jobbikos képviselő a Hír TV-nek elmondta: készséggel elhiszi, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek nem volt köze a vízumbotrányhoz, de a részletek eltitkolásában már neki is kulcsszerepe lehetett.

„Ez egy olyan súlyú botrány, aminek nagyon komoly kockázatai vannak”

- hangsúlyozta a képviselő. Szerinte nem akadt példa ilyen ügyre az elmúlt 26 évben: iparszerűen, nagyüzemben, lényegében futószalagon adtak ki pénzért vízumot olyan személyeknek, akiknek indentitásáról, céljaikról, és hátteréről semmit sem lehet tudni.

Mirkóczki Ádám megerősítette, hogy Jobbik kezdeményezte: az Országgyűlés Nemzetbiztonsági és Külügyi bizottsága együttes zárt ülésen hallgassa meg Szijjártó Pétert, Pintér Sándort, Lázár Jánost, valamint a hírszerzés munkatársait és szakértőit.

Az Index pénteki cikkében azt írta: hivatali visszaélés gyanúja miatt másfél éve nyomoz a rendőrség a moszkvai magyar vízummutyi ügyében, de még mindig nincsen gyanúsított. A lap azt is tudni véli biztonsági forrásokra hivatkozva, hogy a korrupt rendszert akár külföldi titkosszolgálatok, illetve szervezett bűnözői körök is kihasználhatták a magyar hírszerzés orra előtt.

Titkosszolgálatok és bűnözők is kihasználhatták a moszkvai magyar vízummutyit

Hivatali visszaélés gyanúja miatt másfél éve nyomoz a rendőrség a moszkvai magyar vízummutyi ügyében, de még mindig nincsen gyanúsított - értesült az Index. A lap azt is tudni véli biztonsági forrásokra hivatkozva, hogy a korrupt rendszert akár külföldi titkosszolgálatok, illetve szervezett bűnözői körök is kihasználhatták a magyar hírszerzés orra előtt.