Meghekkelhették Rogán törvényét! 1671 letelepedő után nem fizethették ki a kapupénzt

A magyar hatóságok nem egymással, hanem a közvetítőcégekkel kommunikálnak. 

Demeter Márta független országgyűlési képviselő írásbeli kérdéssel fordult a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalhoz (BMH), hogy megtudja mennyien indultak el letelepedési kötvénnyel. Meg is kapta a feleletet, mely szerint 6373 személynek a zsebében lapul a szóban forgó dokumentum.

A BMH úgy fogalmazott, hogy

„az egyes vállalkozások által lejegyzett államkötvények számáról az érintett vállalkozások az alábbiak szerint nyújtottak tájékoztatást.”

Fontos tudni, hogy a kötvényvásárló családtagjai (nagykorú gyermekek, és eltartott szülők is) nem kötvényvásárlás, hanem családegyesítés címén érkeznek. A jogos kérdés azonban felmerül: a BMH miért az érintett magánvállalkozások adataiból dolgozik, miért nem hívja fel közvetlenül a magyarországi ÁKK-t?

A Magyar Nemzet kiszúrta ugyanis, hogy Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint a program 2013-as kezdete óta tavaly év végéig ténylegesen csak 4702 magyar letelepedési államkötvényt jegyeztek le azok a vállalkozások, amelyek engedélyt kaptak a papírok megvásárlására.

A különbség: 1671.

Úgy látszik, hogy a magyar hatóságok nem egymással, hanem a közvetítőcégek bemondása alapján kommunikálnak. A lap által megfogalmazott gyanú szerint ennyi kiadott engedély után nem jegyeztek le államkötvényt a közvetítőcégek, azaz nem utaltak pénzt. Meghekkelhették tehát a Rogán Antal (Fidesz) által kitalált rendszert, vagy esetleg másért nem stimmelnek a hatóságok által megadott számok, mondjuk, mert elszámolták, elírták azokat vagy mert másnaposan írták azokat, s miközben kimentek a WC-be hányni, az egyik kolléga beletrollkodott a táblázatokbaNem tudni.