Sereghajtók vagyunk – a román gazdasági növekedés háromszorosa a magyarnak

Bulgária, Lengyelország és Szlovákia is utcahosszal vert minket.

Orbán Viktor a múlt héten elmondott 19. évrétékelő beszédében a kormány gazdasági téren elért sikereire is kitért. Többek között azt mondta:

Lázadtunk, amikor azt mondták, hogy nem lehet egyszerre rendbe tenni a pénzügyeket és megindítani a gazdasági növekedést. Belevágtunk, és megmutattuk. A magyar gazdaság négy éve töretlenül növekszik.

Az Index által közölt Eurostat keddi kimutatása szerint a tavalyi év utolsó három hónapjában csupán négy olyan ország volt, melyek még hazánknál is szerényebb gazdasági növekedést produkáltak. Az utolsó negyedév magyar gazdasági növekedése csupán 1,5% volt. Ez jóval az uniós átlag alatt van. Az EU 28 tagállamában ugyanis átlagosan 1,8 százalékkal nőtt a GDP 2016 októbere és decembere között.

Komoly probléma, hogy a térség összes országának gazdasága gyorsabban nőtt, mint a magyar. Európa legdinamikusabban növekvő gazdasága a román volt, de nincs oka a szégyenre Bulgáriának, Lengyelországnak és Szlovákiának sem. Utóbbi gazdasági növekedése is közel kétszerese hazánkénak. Ha a jövőben sem sikerül javítani a mutatókon, akkor néhány év múlva Románia és Bulgária is lehagyhat minket.