Na, ez sem az Orbán-kormány: 15 év börtön korrupcióért!

Korrupció miatt tizenöt év börtönbüntetésre ítélték egy észak-kínai tartomány volt vezetőjét szerdán.

Csou Pen-sun, Hopej tartomány vezetője 2000 és 2015 között állítólag több mint 40 millió jüan (csaknem 1,7 milliárd forint) értékben fogadott el kenőpénzt közvetlenül vagy családtagjain keresztül. A hatóságok elrendelték Csou 2 millió jüanra (84 millió forintra) rúgó vagyonának, ingatlanjainak és illegálisan megszerzett javainak elkobzását.

A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a politikus beismerő vallomását, valamint azt, hogy törvénytelenül megszerzett vagyonát is hajlandónak mutatkozott átadni. Csou jelezte: nem kíván fellebbezni a bíróság döntése ellen.

A 64 éves férfi ellen 2015 júliusában indítottak nyomozást. Kicsivel később kizárták a Kínai Kommunista Pártból.

Korábban Csou mentorát, Csou Jung-kangot, a kínai biztonsági szervek volt vezetőjét életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték kenőpénzek elfogadása, hatalommal való visszaélés és államtitkok szándékos kiadása miatt. Ő volt az egyik legmagasabb rangú tisztségviselő, akit Hszi Csin-ping elnök korrupcióellenes kampányában felelősségre vontak.

A tigrisvadászat és légycsapó fedőnevű tisztogatásokat Hszi 2012-ben hirdette meg annak érdekében, hogy felszámolja a kínai hivatalnokok és politikusok körében elburjánzott korrupciót. Azóta több ezer tisztségviselő ügyében indítottak eljárást. Szakértők szerint Hszi a kampány keretében egyúttal pártbeli vetélytársaitól is igyekszik megszabadulni.