Közeleg a Székely Szabadság Napja

Marosvásárhelyre hív mindenkit március 10-re Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

Az MTI-hez is eljuttatott felhívásban az SZNT elnöke a magyar pártokat, civil szervezeteket, és a magyar történelmi egyházak gyülekezeteit arra kérte, hogy legyenek részesei az előkészületeknek, és ösztönözzék részvételre a székelyeket és egész Erdély magyarságát.

A nagyvilágban élő magyarok szervezeteit pedig arra kérte, hogy március 10-én vonuljanak Románia külképviseletei elé, és fejezzék ki szolidaritásukat a székely autonómiamozgalommal.

Izsák Balázs indokoltnak tekintette az utcai megmozdulásokat.

"A mi számunkra 2017-ben változatlanul a szabadság a tét. Mi, székelyek az autonóm Székelyföldön meg fogjuk tudni teremteni a korrupciómentes közélet feltételeit, a közintézmények átlátható működését és Székelyföld minden polgárának teljes és tényleges jogegyenlőségét. Nekünk nem lesz szükségünk titkosszolgálati eszközökkel működő árnyékhatalomra. Erre elegendő bizonyíték a rendtartó székely falu ma is élő hagyománya, és a számunkra mintának tekintett európai autonómiák"

- áll a felhívásban.

Az SZNT elnöke közölte: március 10-én, 16 órakor kezdődik a marosvásárhelyi Postaréten a megemlékező rendezvény, ahonnan a város főterére a kormányhivatal elé vonulnak a résztvevők.

"Ismételten elmondhatjuk: ezen a napon fog megmérettetni az az erkölcsi erő, amely tizenötödik éve szembesíti a román hatóságokat és a közvéleményt a székely nép akaratával, autonómiakövetelésével. Alkotmányos eszközökkel, erőszakmentesen, de szívós kitartással igényeljük a szabadságot: az államon belüli önrendelkezést" - áll Izsák Balázs csütörtöki felhívásában. Az SZNT-elnök hozzátette: "fontos, hogy minél többen legyünk, hogy megértessük mindenkivel, bármerre tart a világ, bármilyen mély az egész Romániát átfogó bizalmi válság, a mi küzdelmünknek változatlanul a székely szabadság a tétje".