Simonkáék rokonoknak és haveroknak osztottak pénzt, aztán megsértődtek a bírságon

Ki gondolta volna?

A 24.hu írja, hogy a magyar-román sajtókapcsolatok javítására 2012-ben uniós pénzt is lehetett szerezni, nagyjából 60 millió forintot (200 ezer euró). A támogatás fölött diszponáló szervezetek közé egy pusztaottlakai mezőgazdasági alapítvány is bekerült – ez a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány (DBMT).

A cég kuratóriuma eldöntötte, hogy 79 ezer eurót költenek arra, hogy elindítsák a „Közös sajtó szolgáltatás a határmenti térség jobb informálása érdekében” nevű projektet. Nyílt közbeszerzést nem írtak ki rá, mert bíztak a helyi cégekben.

Végül három helyről kértek ajánlatot, de két cég érvénytelen pályázatot adott be. A nyertes a Család-Tour Kft. lett. A nevet módosító vállalkozás (Likefest, aztán Mentor Menedzsment), 24 millió forintot kapott arra, hogy csináljon egyórás rádióműsort, szervezzen három médiatréninget, és készítsen néhány kiadványt.

Ezután következett a probléma

Kiderült, hogy az egyik meghívott cég a pályázatot kiíró alapítvány alapítói között van. Ez még hagyján, de a kuratórium egyik tagja, a lebonyolítás idején ügyvezető igazgatója volt a nyertes cégnek.(!!)

Pusztaottlaka egyébként élen jár az egy lakosra jutó uniós támogatásokban. A 470 fős település polgármestere a fideszes Simonka György volt. Egyre több, támogatást kapó cég jelent meg körülötte, például a fent említett DBMT is.

Ennek az alapításában részt vett a Simba Hungary Kft, amit maga Simonka hozott létre, később pedig átadta unokatestvérének a vezetést, valamint egy barátjának (Uhrin András).

A Család-Tour Kft.-t pont Uhrin András vezette, volt tulajdonosai között pedig ott van Simonka felesége és édesanyja is.

Büntetés és sértődés

A magyar-román sajtópályázat szabálytalanságai miatt másfél milliós büntetést róttak ki rájuk, különösen az összeférhetetlenség miatt. Az alapítvány viszont a gyulai bíróságon megtámadta a döntést. A legérdekesebb, hogy végül kihúzták az összeférhetetlenséget és a cégek alkalmatlanságára való pontot a bírságból, így megúszták 300 ezerrel.

Nekik azonban ez sem volt elég, megtámadták a közbeszerzési hatóságot is, ám itt már ellenük ítéltek. Több szempontból is érdekes sztori.