2017. 02. 17. 18:49

"Hát, ezek a franciák?!" - megrendítő videó a párizsi zavargásokról

Harmadik hete tart a bevándorlók és anarchisták éppen soros n+1-ik őrjöngése Párizsban. A megvadult csőcselék válogatás nélkül pusztít mindent, ami az útjába kerül. Ez a megrendítő videó kötetnyi szociológiai elemzésnél többet mond el a Franciaországot lassan robbanásig feszítő és keresztbe-kasul megosztó társadalmi ellentétekről.

A zavargások az elmúlt hetekben javarészt a jelentős bevándorló népességgel bíró és komoly szociális problémákkal küzdő kül-és elővárosokban dúltak. Az utóbbi napokban azonban már a főváros belső részeire is be-becsapnak a vandálok. Szerda este már a főváros egyik legnagyobb pályaudvara, a  Gare du Nord környéke is lángba borult. 
 
A helyzet egyszerre drámai és abszurd jellegét talán semmi sem mutatja jobban, mint ez a videó, amelyen egy ázsiai bevándorló nő kétségbe esve kiabálja a boltját szétverő közel-keleti és afrikai bevándorlókra mutogatva:
 
"Hát, ezek a franciák?!"
 
Ez a kérdés egészen más kontextusban akár az alábbi videó alapján is feltehető, amelyen francia rendőrök menekülnek a zavargók elől. 
 
 
A felvételeken őrjöngő söpredék, előlük futó zsaruk és tehetetlen megalázottságukban toporzékoló emberek. Hát, ezek a franciák?! Ezt a kérdést egyre többen, egyre elkeseredettebben és egyre dühösebben teszik fel Franciaországban...