2017. 02. 18. 07:43
MTI nyomán

Az első adandó alkalommal Nyugatra szöknek a magyarországi menedékkérők

Az év eleje óta az országban menedékkérelmet benyújtók kilencven százaléka nem várta meg az eljárás végét és ismeretlen helyre távozott - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Bakondi György, akit arról kérdeztek, hogy már az Országgyűlés előtt van a jogi határzár megerősítéséről szóló javaslatcsomag, elmondta: jelenleg benyújtható a menedékkérelem az ország területén lévő táborokban, a kérelmezők közül azonban sokan nem várják meg a hatóság döntését, ismeretlen helyre távoznak, és "nem nehéz kitalálni, hogy Ausztria vagy Németország" lehet. Nem véletlen, hogy Ausztria a határán ellenőrzést vezet be "elég rendszeresen", ami nehezíti a magyar gazdaság, az idegenforgalom helyzetét - fűzte hozzá.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint hiba, ha az Európai Unió nem a külső határok védelmére összpontosít, hanem engedélyezi a belső határellenőrzést. Közlése szerint ezt a hibát szeretnék korrigálni úgy, hogy aki magyar területre lép, mert menedékjogot vagy oltalmazotti státuszt kap, az ellenőrzött, valódi politikai menekült legyen, akinek tisztázott az identitása és ismertek a célkitűzései.