Trump összekeverte Svédországot Pakisztánnal :D

Magyarázatot kért Svédország az amerikai külügyminisztériumtól amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök egy hét végi floridai párteseményen azt mondta, a skandináv ország is terrortámadások célpontja volt a közelmúltban. 
 
"Látjuk, mi zajlik Németországban, vagy mi történt a múlt éjjel Svédországban" - mondta Trump hívei előtt szombaton a floridai Melbourne városában tartott gyűlésen a bevándorlási politika szigorítása mellett kardoskodva. "Svédország. Ki hitte volna? Svédország" - tette hozzá további magyarázat nélkül. Az elnök beszédében Párizst, Brüsszelt és Nizzát is megemlítette.
   
Catarina Axelsson svéd külügyi szóvivő elmondta, hogy a kormány nem tud "terrorjellegű, nagyobb eseményről". A külügyminisztérium riasztotta Svédország washingtoni nagykövetségét, amely kapcsolatba lépett az amerikai külügyminisztériummal és várja a magyarázatot az elnök szavairól.
    
A svéd rendőrség közölte: nincs oka rá, hogy megváltoztassa a terrorfenyegetettség szintjét.
    
Donald Trump Svédországot érintő mondatai villámgyorsan elterjedt a közösségi hálón. Vasárnapi médiajelentések szerint nem kímélték a megrökönyödött svédek az "alternatív tények" világában eltévedt amerikai elnököt, valósággal "szétcincálták" kijelentését a közösségi oldalakon.
    
A müncheni biztonságpolitikai konferencián résztvevő Carl Bildt volt svéd külügyminiszter Twitter-bejegyzésében a következőt írta: "Svédország? Terrortámadás? Mit szívott ez a pasi? Bőven van itt kérdés."
 
Több, az esetre reagáló újságíró szerint Trump a pakisztáni Sehwan városával keverhette össze az országot, ami ugye Svédország angol nevére - Sweden - erősen hajaz. Nos, Sehwanban - magyar átírásban Szevan - valóban történt egy véres merénylet csütörtökön: itt legalább 72-en vesztették életüket és 200-an megsebesültek, mikor egy öngyilkos merénylő a város mecsetjében robbantott.