A kormányzati sajtó szerint mentálisan sérült az, aki nem akar olimpiát – békemenet viszont nem lesz

Fel sem merült bennük, hogy Orbán Viktor politikája miatt fordultak el tőle az emberek.

A Civil Összefogás Fórum elnöke szerint nem külső erők, hanem belső árulás lehetetlenítette el a budapesti olimpiát. A Fidesz házi civil szervezetét azután kereste meg a kormányközeli Magyar Idők, hogy Stefka István belengette: majd jól elveszik az aláírók kedvét egy békemenettel.

Az olimpia ellenzőire az utóbbi napokban a kormányzati média össztüze zúdul. Ma éppen a Magyar Idők egyik tollforgatója mondta meg a magáét. A dühös véleménycikkének már a bevezetője is tanúskodik arról, mennyire nem tudják mi folyik az országban:

Az össznemzeti érdek elárulása az MSZP, a DK, az LMP és az Együtt száznyolcvan fokos fordulata.

Tehát akkor ha jól értelmezem, az LMP beállt az olimpia mögé, mert esetükben a 180 fokos fordulat ezt jelentené. Ugyanis ők a kezdetektől ellenezték az ötkarikás játékok megrendezését. Persze az is lehet, hogy nekem hiányosak a geometriai ismereteim, és a 180 fokos fordulat mást jelent.

Az MSZP esetében amúgy érthető a kemény kritika, finoman szólva sem volt elegáns előbb támogatni az olimpiai megrendezését, majd miután kezdett nyilvánvalóvá válni az aláírásgyűjtés sikere, gyorsan váltani és az utolsó napokban beállni az ellenzők táborába, így kovácsolva némi politikai tőkét az ügyből.

A kormánynak a vagdalkozáson túl azért érdemes lenne némi önvizsgálatot is tartania, ez eddig nem volt erősségük, de most hátha mégis kedvet kapnak hozzá. Alig fél éve még bőven többségben voltak az olimpia támogatói, aztán minden a visszájára fordult és néhány hónap alatt mind Budapesten, mind országosan a többszörösére duzzadt az ellenzők tábora.

Az persze meg sem fordult a fejükben, hogy a naponta megjelenő, a kormányt érintő korrupciós botrányok még a saját táborukban is sokakat elbizonytalanított. Az már csak hab a tortán, hogy magára a pályázatra is átláthatatlanul szórták el a milliárdokat. Januárban pedig, pont az aláírásgyűjtés kezdetekor, egy közel 17 milliárd forintos titokban tartott telekvásárlás is felborzolta a kedélyeket. Ezek az ügyek összességében, a pökhendi és arrogáns stílussal fűszerezve tömegeket bizonytalanítottak el. Sokan úgy vélték, a 2024-es olimpia valójában nem is nemzeti ügy, hanem csupán azt a célt szolgálná, hogy Mészáros Lőrincék még többet kereshessenek.

Az olimpiai pályázatot tehát nem a baloldali ellenzéki pártok, hanem a kormányt és magát Orbán Viktort érintő korrupciós botrányok ásták alá és lehetetlenítették el.