Mobil kellett a börtöntölteléknek, késelt érte a vonaton - 25 évet is kaphat

A késelő egy korábbi, emberölés kísérlete miatt kiszabott büntetéséből való szabadulása után alig több mint egy hónappal követte el az újabb erőszakos bűncselekményt.

Az egyaránt ittas vádlott és sértett még tavaly június 19-én hajnalban találkozott össze az egri vasútállomáson, a Füzesabonyba induló vonat egyik kocsijában, ahol a sértett már egy négyes boxban ült, amikor vele szemben, hajnali 3 óra körül helyet foglalt a vádlott.

Az elkövető megkérdezte a mobiltelefonján zenét hallgató fiatalt: eladná-e azt neki, mert azzal lepné meg a lányát a születésnapján.

Miután a sértett közölte, hogy a telefon nem eladó, a vádlott kezébe vett egy köteg pénzt, és választás elé állította a fiatalt:

vagy hagyja megvásárolni a készüléket, vagy elveszi tőle azt.

Mivel a fiú továbbra sem volt hajlandó kötélnek állni, a férfi ököllel gyomorszájon vágta, majd magához vette a földre ejtett telefont.

A fiatalkorú próbált védekezni, visszaütött, de ezzel csak tovább hergelte támadóját, aki a farzsebéből egy rugóskést előrántva összeszurkálta a fiút a peronon.

Az ügyészségi közlemény szerint a szúrások közül kettő életveszélyes volt, mivel megnyitotta a mellüreget.

A történtek után a támadó leugrott a vonatról, és a telefont is hátrahagyva elmenekült. A fiatalembert kórházba kellett szállítani, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

A Heves Megyei Főügyészség a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő férfit életveszélyt okozó testi sértés bűntettével, és felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérletével vádolja. A vele, mint erőszakos többszörös visszaesővel szemben kiszabható halmazati büntetés maxima 25 év.

A Heves Megyei Főügyészség a vádiratában fegyházbüntetés kiszabására, valamint arra is indítványt tett, hogy a bíróság a vádlottat tiltsa el a közügyek gyakorlásától, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült csaknem négymillió forint összegű bűnügyi költség megfizetésére.