Csak 1,5 évet kapott az izraeli katona, aki fejbe lőtt egy sérült palesztin foglyot

Elor Azaria őrmester védői felmentésért folyamodtak, a katonai ügyészség viszont háromtól öt évig terjedő börtönt kért. A háromfős bírói testület végül ennél lényegesen csekélyebb, másfél éves büntetést határozott meg, ami az elkövetett bűntényre - a bírók többsége szerint - az enyhítő körülményeket is figyelembe véve kiszabható büntetési tétel (1,5-4 év) alsó határát jelenti.

A védelem bejelentette, hogy fellebbez az ítélet ellen, és továbbra is Azaria felmentését kérelmezi. A bíróság és a védelem ettől függetlenül megállapodott abban, hogy az őrmester március ötödikén megkezdi a kiszabott a büntetés letöltését Izrael egyik katonai börtönében.

Kedden csak Azaria büntetésének mértékét hirdették ki. Január elején a bíróság emberölés miatt már bűnösnek mondta ki a katonát, aki tavaly március 24-én, a ciszjordániai Hebronban lőtte agyon a sebesülten a földön fekvő palesztint, mert előzőleg késsel támadt az izraeli katonákra.

Vigyázat, megrázó felvétel:

Egybehangzó vélemények szerint részben a közvélemény nyomására döntött a bíróság a viszonylag enyhe büntetés mellett.

Az ítélethirdetést Izraelben minden televízió- és rádiócsatorna élőben közvetítette. A határozathozatal idején Azaria több tucat támogatója a katonai bíróság épülete előtt tüntetett Tel-Avivban, a terembe belépő katonát sokan tapssal köszöntötték.

Izraelben a közvélemény jelentős része indokoltnak látta és helyeselte a merénylő agyonlövését, és számos politikus, köztük Avigdor Liberman védelmi miniszter, Miri Regev kulturális miniszter, Naftali Bennet oktatási miniszter és Benjámin Netanjahu miniszterelnök is kegyelmet kért a számára.

A katonai bíróság azért ítélte el Azariát, mert a magatehetetlen merénylőre leadott lövés elvben teljesen ellentétes az izraeli hadsereg fegyverhasználati szabályaival, amelyek tiltják halálos erő alkalmazását olyanokkal szemben, akik nem jelentenek közvetlen életveszélyt.