„Trump a frászt hozta rám az első perctől fogva”

Az Index New Yorkban készített interjút a Last Week Tonight című szatirikus amerikai talkshow házigazdájával, John Oliverrel.

Rögtön a sűrűjébe vágtak és egyből Trump hatalomra kerülése lett a téma. A műsorvezető elmondta, hogy szerinte nem ideális eredmény született, de siránkozás helyett szembe kell nézni a következményekkel.

A republikánus elnököt a szuperkedd (ezen az előválasztási napon lett szinte biztos, hogy tényleg elnökjelölt lesz a milliárdos) után már komolyan vette.

Én soha nem tekintettem rossz viccnek a fickót. Ha tetszik, ha nem, egy komoly politikai erő lett belőle.

A Trumpról alkotott véleménye azonban a kezdetektől fogva negatív.

Rám egyébként a frászt hozta az első perctől fogva.

Lévén, hogy ő is egy szatirikus show házigadája, adta magát a kérdés, hogy mit gondol arról, hogy az LA Times szerint a kamuhírek terjedésének egyik oka pont az ilyen politikai szatíra.

Cseppet sem. Teljesen más a két dolog motivációja. Én csak a saját műsorom nevében beszélhetek, de attól a Last Week Tonight elég messze van, hogy szándékoltan hamis információkat osszunk meg azzal a céllal, hogy azt majd mások tovább terjeszthessék a közösségi médiában vagy bárhol másutt.

Elmondta, hogy szerinte az álhírek legnagyobb problémája az, hogy az olvasókban azt az érzést keltik, mintha hitelesek lennének, pedig ha a primer forrásig visszakövetjük őket, akkor könnyen rájöhetünk, hogy hoax amit olvasunk.