Hűtlen kezelés és sikkasztás: Dunakeszin nem csitulnak a kedélyek

A városban "elveszett" az egyik közalapítvány. Továbbra sem találják.

2015 végén adtunk hírt először arról, hogy Dunakeszin "elvesztettek" egy önkormányzati alapítványt.
 
A történet 2001-ben indult, mikor Dunakeszi Város képviselő-testülete megalapította a Dunakeszi Úthálózatáért Közalapítványt, abból a célból, hogy az alapítvány által a lakosságtól beszedett összeget  - jelentős összegű városi támogatással kiegészítve - a város útjainak lebetonozására fordítja. Kiderült, hogy a beszedett összegekből 2002-2007 között önkormányzati támogatással 163 utca épült meg.
 
Varga Zoltán Péter, Pest megyei jobbikos képviselő évek óta nyomoz az eltűnt alapítvány ügyében. Így derült ki 2015 végén, hogy a mintegy 1,7 milliárd forint közpénzből gazdálkodó szervezetről gyakorlatilag semmit nem tudni.

Dunakeszin elvesztettek egy alapítványt

A történet 2001-ben indult, mikor Dunakeszi Város képviselő-testülete 10 millió forintos alaptőkével megalapította a Dunakeszi Úthálózatáért Közalapítványt, abból a célból, hogy az alapítvány által a lakosságtól beszedett összeget a város útjainak lebetonozására fordítja. Erre azért volt szükség, mert az akkori adószabályok lehetővé tették, hogy méltányossági kérelem alapján a közalapítványok az általános forgalmi adó összegét visszaigényeljék.

A politikus több alkalommal is közérdekű adatigényléssel fordult az önkormányzathoz, mind pedig az alapítványhoz. Nem sok sikerrel, ugyanis az önkormányzat alapította, önkormányzat címére bejegyzett alapítványról nem tudnak semmit, ami azért is érdekes, mert a Közalapítvány kuratóriumának elnöke Kovács László volt képviselő, őt megelőzően pedig Erdész Zoltán jelenlegi fideszes alpolgármester volt.
 
Az ügyben rendőrségi feljelentés is született: hűtlen kezelés ügyében nyomoznak.

Nagyobb a kupleráj az önkormányzatnál, mint egy kamasz szobájában?

Megkerestük Varga Zoltánt, mi történt azóta az ügyben. 
 
A politikus megerősítette, hogy zajlik a nyomozás - hűtlen kezelés ügyében - de mint kiderült, azóta sem találni az alapítványt, az önkormányzat pedig azóta is csak a "kötelező minimum elve" alapján válaszol a képviselő közérdekű adatigényléseire. 
"Gyakorlatilag mindenre azt válaszolják, hogy nem tudjuk, nem emlékszünk"
- mondta a politikus érdeklődésünkre. Varga Zoltán korábban sikerrel perelte ki az önkormányzattól az adatok egy részét, így derült ki, hogy mennyi pénzt kapott a közalapítvány. Ezen felül azonban más nem derült ki, így nem adták ki az ilyen esetben kötelező támogatási szerződéseket sem. Ezeket egy újabb adatigényléssel igyekezett kikényszeríteni a titkolózó önkormányzattól, méghozzá évi bontásban, a teljes összegről.
 
Mint kiderült, ezek sincsenek meg, pontosabban szólva "nem lelhetőek fel" ahogyan azt sem tudni, hogy milyen testületi határozatok születtek-e az ügyben. Az önkormányzat ugyan a költségvetési rendeletben - előirányzatként - évről-évre döntött az alapítvány támogatásáról, azonban az, hogy a konkrét kifizetésekről ki határozott, ugyancsak "nem lelhető fel" az önkormányzatnál. A helyi képviselő ezért azt szerette volna megtudni, hogy milyen testületi döntés született a támogatásokról.
 
Ha született egyáltalán.
 
A politikus kikérte 2001-től 2009-ig terjedő időszak költségvetési rendeleteit és zárszámadásokat, hogy megnézze szerepel-e benne utalás arra, hogy ki lett volna jogosult dönteni a támogatásokról, amikről tehát nem született döntés, azaz ki mulasztott az ügyben.
 
Mint mondta, reméli, hogy ezekből kiderül végre valahára, hogy valóban törvénytelenség történt-e, vagy csak egyszerűen - fogalmazzunk úgy - hanyagul kezelik a szerződéseket. Ettől függetlenül viszont nonszensz, hogy nincs támogatási szerződés, nincs testületi döntés róla, ezért a politikus feljelentést tett - a már futó hűtlen kezelés mellett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó sikkasztás és költségvetési csalás gyanújával is. 
 
Végül az ügyészség jelezte, hogy a már folyamatban lévő nyomozásba illesztik bele a most tett feljelentést.
 
Egy biztos, nagy valószínűséggel nem a jobbikos képviselő a legnépszerűbb ember most a dunakeszi polgármesteri hivatalban...