Ha Lázár feje kiszellőzött a hétvégén, akkor a kórházakra költse az olimpia gazdátlan százmillióit

Elképesztő, mi minden hiányzik a kórházakból!

Stummer János, a jobboldali ellenzéki párt budapesti vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján közölte: egészen konkrét forrásmegjelöléssel szolgál a kormányzat számára a Jobbik. A legnagyobb ellenzéki erő képviselői javaslatok egész sorát fogják beadni, hogy miképp lehetne elkölteni a felszabadult forrásokat, mielőtt a fideszes haverok szemet vetnének a "gazdátlan" százmilliókra. Ugyanis a párt egészségügyi szakpolitikusa, dr. Lukács László György birtokában van annak a listának, amiből kiderül, a magyar állam milyen, a kórházak által kért, a működésükhöz fontos tételekre mondott nemet.

Stummer János szerint ezekre viszont költeni kellene.

Azonban a budapesti politikus a felsorolás előtt még egy fontos szempontra felhívta a figyelmet.

Emlékezetes, Lázár János kancellária miniszter pénteken arról beszélt, hogy "Budapestnek nem kellett az olimpiára ezer milliárd forint fejlesztési forrás", így abból a vidék fejleszthető. Tuzson Bence erre a miniszteri szintű felvetésre reagált azzal, hogy kormányzati szinten még nem született döntés, mire is fordítsák ezeket a milliárdokat. Stummer szerint azonban így már tudható, hogy az egyik legbefolyásosabb kormánytag „kit okol majd, kin akarja a port elverni”, amikor majd az olimpiarendezés megvalósulása és az így felszabaduló források szóba kerülnek a jövő heti kormányülésen.

"A budapesti Jobbik vezetőjeként azt javaslom, hogy a hétvégén sétálgasson egyet Hódmezővásárhelyen, szellőztesse ki a fejét, és amikor visszajön holnap dolgozni Budapestre, akkor legyen szíves hagyja otthon a frusztrációit, és ne Budapestet, és a lakosságát okolja azért a kormányzati kommunikációért, amelynek a kudarca azt eredményezte, hogy az olimpiarendezés nemzeti ügye egy pártüggyé silányult"

- szögezte le Stummer János.

A jobbikos politikus szerint nem méltó, hogy Lázár ilyen kiszólásokkal éket verjen az olimpia párti vidéki és az olimpia ellenző fővárosiak közé.

"Nem teheti meg, hogy kukoricán térdepeltetéssel büntesse meg a fővárost, van itt elég árok, nincsen szükség újabbakra"

- tette hozzá.

S akkor a (közel sem teljes) lista

Amíg a kormány malmozik, addig a Jobbik képviselői javaslatok egész sorát fogják beadni arra, hogyan lehetne elkölteni a felszabadult forrásokat, mielőtt a fideszes haverok szemet vetnének a "gazdátlan" százmilliókra - közölte az ellenzéki képviselő.

A magyar kórházak december 31-ig egy 15 milliárdos fejlesztési keretre pályázhattak, a működésük során elengedhetetlenül fontos tételek beszerzésének finanszírozására. Jellemző, ugyanakkor nem meglepő, hogy a kórházak 54 milliárd forinttal túlpályázták ezt a keretet. A Jobbik egészségügyi szakpolitikusa, dr. Lukács László György januárban közérdekű adatigényléssel fordult az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz, és kikérte (illetőleg megkapta) azoknak a tételeknek a listáját, amire nem kaptak az Orbán-kormánytól pénzt ezek az intézmények.

Stummer János a sajtótájékoztatón csak néhány szemléletes példával érzékeltette azt, hogy 2017. február végén mi minden hiányzik a magyar kórházakból:

-a Korányi kórház egy 15 éves altatógépet cserélt volna ki: 10 millió 157 ezer 460 forintért.

-A Nyírő Gyula kórház 2,5 millió forint értékben multifunkciós ágyakat vásárolt volna.

-Az Országos Onkológiai Intézetben a betegszállító-kocsikat szerették volna kicserélni 24,3 millió forintért.

-A Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház egy endoszkóp fertőtlenítő készüléket vásárolt volna, 10.134.600 forintra pályáztak.

-A Klinikai Idegtudományi Intézet a kórházi fertőzések megelőzését célzó intézkedéssorozat elindítására kért hiába 11.830.000 forintot.

-A Szent János Kórház: két digitalizált röntgenberendezést vásárolt volna, 24.134.000 forintra pályázott - persze eredménytelenül.

-Az Egyesített Szent István és Szent László kórházban 20 darab leamortizált infúziós pumpát cseréltek volna ki 10 millió forint értékben.

-S végül a Heim Pál Kórház is várhat a laboratóriumi minták vonalkódos azonosítására, erre sem jutott 19.192.594 forint a költségvetésből.

"Ha hirtelen Lázár Jánoséknak nem jutna eszébe, hogy 567 millió 884 ezer forintnak hol legyen a gazdája, akkor ajánlom a szíves figyelmükbe ezt a listát. A felszabaduló forrásoknak itt sokkal jobb helye lenne, mint Felcsúton vagy az új Puskás Stadionban"

- emlékeztetett Stummer János.

Így nem!

Kérdésre válaszolva Stummer János elismerte, a Jobbik továbbra is úgy gondolja (szemben a "köpönyegforgató" baloldali pártokkal), hogy jó dolog lenne, ha Magyarország olimpiát rendezne, azonban az elmúlt hónapok eseményei a pártot is arra a meggyőződésre juttatták, hogy jelen pillanatban a pályázat visszamondása a legjobb döntés. 

Ez egységes egészben leírja, hogy miért futott zátonyra a magyar rendezés, korántsem megengedhető, és nem is helyén való - hivatkozott a Jobbik budapesti vezetője a Dagály-blöffre. Mint ismert, Fürjes Balázs olimpiai kormánybiztos a héten elismerte, hogy azért nem egyezik a látványtervekkel a 2017-s vizes vébének is otthont adó komplexum jelenlegi formája, mert "az egy blöff volt. Az a helyzet, hogy az egy látványterv volt. Villámgyorsan valakiknek elő kellett varázsolni egy látványtervet".