Kína hiperszonikus fegyveren dolgozik

Át akarják törni az ázsiai rakétavédelmi pajzsokat.

A Kitekintő írja a Kanwa Defense Reviewre hivatkozva, hogy az ázsiai ország hiperszonikus fegyverrendszerek kifejlesztésén dolgozik, annak érdekében, hogy áttörje a kelet-ázsiai országok – például Japán – rakétavédelmi pajzsait.

A Kínai Nép Felszabadító Hadsereg, ezen belül is a Hadászati Rakétaerő részleg új fejlesztési programot indított, hogy Japán, Tajvan, valamint a Dél-Koreába telepíteni kívánt rakétavédelmi rendszerekkel versenyre kelhessen.

Ezek az újgenerációs manőverező csapásmérő eszközök egy ballisztikus rakéta segítségével az atmoszféra széléig emelkednek, a hangsebesség tízszeresével, így komoly gondot jelent a semlegesítésük.

Kína mellett az USA és Oroszország is dolgozik a fegyveren. Japánban és Tajvanban Patriot PAC-3 rakétaelhárítók vannak, Tokió emellett rendszerben tartja az Aegis ütegeket is. A közelmúltban pedig kiderült, hogy Dél-Korea THAAD komplexumot fog építeni, hogy megvédje magát az észak-koreai ballisztikus rakétáktól. Ezek a rendszerek valószínűleg képtelenek lennének likvidálni hiperszonikus fegyvereket.

Az amerikaiak úgy tudják, hogy Kína már hét tesztet végre is hajtott ebben a projektben, melyek közül csak egy volt sikertelen.