A legutolsó pillanatig titkolóznának az Eximbank 16 milliárdjáról. De miért?

Ugyanakkor március 22-én megszülethet az elsőfokú ítélet.

Mint ismert, Schiffer András, az LMP korábbi elnöke és frakcióvezetője adatigényléssel fordult korábban az Eximbank vezetőjéhez, amely jogszabályi indokolás nélkül megtagadta az adatkiadást. Lapunk érdeklődésére elmondta, az ügyben első fokon március 22-én fog ítéletet hozni a Fővárosi Törvényszék. A pénzintézet többek között üzleti titokra hivatkozva tagadta meg, hogy a versengő cégek adatit is megismerhesse a közvélemény, azonban így pályáztatást nem tudja kontrollálni a nyilvánosság – figyelmeztetett a korábbi országgyűlési képviselő.

Közérdekű adatok

Az Alaptörvény 39. cikke (2) bekezdése szerint a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával, a közpénzeket és a nemzeti vagyont pedig az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. A közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok így közérdekű adatoknak számítanak. Ebből világosan levezethető, hogy a tender részleteinek megismerése is közérdekű adat, beleértve a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. (amelynek tulajdonosi köre Rogán Antalhoz köthető) pályázati anyaga mellett a vesztes cégek pályázati anyagát is, hiszen ez utóbbi nélkül nem érvényesül az információszabadság azon lényeges eleme, amely alapján a közvélemény számára is világos lehet, miért pont a győztesnek hirdetett pályázat nyerte el a megbízást. 

Kapcsolt az Eximbank, részben eleget tettek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek

Időközben a pénzintézetnél is belátták, hogy közérdekű adatról lévén szó, gyakorlatilag fölösleges minden ellenállás, hiszen azt csak idő kérdése, és mindenféleképpen megismerhetővé kell tenniük. Ezért amolyan félmegoldásként, elküldték Schiffernek a nyertes cég adatait.

A kormány eltökélt célja a közpénzek átláthatóvá tétele, de...

Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke ,,Kívánja-e a kormány biztosítani a felügyelete alá tartozó Eximbank tevékenységének és a közpénzek felhasználásának átláthatóságát?” címmel írásbeli kérdést intézett a Külgazdasági és Külügyminisztériumot vezető miniszterhez, kérve a Schiffernek már korábban megküldött nyertes cég adatai mellett a vesztes cégek pályázati adatait is.

Bízom benne, hogy ezáltal is biztosítja a kormány a felügyelete alá tartozó Eximbank tevékenységének és a közpénzek felhasználásának átláthatóságát - fogalmazott a jobbikos alelnök.

"...a kormány eltökélt célja, hogy a felügyelete alá tartozó intézmények tevékenységének, és a közpénzek felhasználásának átláthatóságát a jogszabályi keretek között biztosítsa"

- válaszolta Szijjártó Péter. Ezzel szemben a miniszter nemhogy a vesztes pályázatok adatait nem küldte meg, de még a korábban Schiffernek már kiadott, a nyertes pályázó pályázati anyagát sem. Utóbbival kapcsolatban mindösszesen annyit vetett oda Szijjártó, hogy az "az Eximbank Zrt. székhelyén megismerhető".

Ahol minden rendben, ott nem kell titkolózni

Sneider Tamás megkeresésünkre közölte, a közpénzekkel kapcsolatban az átláthatóság egy olyan alapelv, amelynek érvényesüléséhez kiemelt közérdek fűződik.

"Sajnos más területeken is - ilyen pl. az ügynökakták kérdése - a kormány inkább a zavarosban halászást választja, amely további találgatásokra ad okot és bizalmatlanságot szül."