Kaotikus kamuháború: Orbánék kiakadtak a döntésen, amit ők hagytak jóvá

Zavar támadt az erőben, olyan javaslatot támad a Fidesz, amire korábban Orbán Viktor is rábólintott.

Orbán Viktor, Bakondi György és Tuzson Bence is támadta az elmúlt napokban Brüsszel újabb javaslatát, mely a határellenőrzések szigorításáról szól.
 
Az uniós jogszabálytervezet szerint a schengeni határ átlépésekor
 
mindenki adatait végig kell futtatni a közös adatbázisokon, hogy az illető okmányai nem vesztek-e el vagy nem lopták-e el azokat.
 
Orbánék szerint agyrém, hogy a rendszer miatt akár 8-10 órás várakozás is lehet nyáron a horvát- és a román-magyar határon, noha a javaslat lehetőséget hagy az intézkedés felfüggesztésére, ha az aránytalanul lassítja a forgalmat.
 
Érdekesség, hogy a javaslatot korábban nem Brüsszel, hanem a tagállami miniszterek vetették fel és a Tanács, valamint az EP dönt róla. A Tanács szerint „a megegyezés a pozsonyi nyilatkozat és ütemterv első kézzel fogható eredménye, amelybe a 27 tagállam vezetője - így Orbán Viktor is - beleegyezett.”
 
A tervezetet február közepén fogadta el az Európai Parlament, köztük a Fidesz-KDNP valamennyi jelen lévő képviselője.
 
Csak a DK-s Niedermüller Péter, az LMP-s Meszerics Tamás és a párbeszédes Jávor Benedek szavazott nemmel, őket akkor be is támadta a kormánypárti Magyar Idők.
 
Orbán Viktor évértékelő beszédéből és a Fidesz frakcióülésén a Rogán Antal által felvázolt stratégiából is kiderült, hogy a Fidesz látványos kamuháborúba kezd Brüsszellel, azt ugyanis szeretik a szavazók. Az azonban meglepő fordulat, hogy egy korábban általuk is támogatott javaslatnak mennek neki.