Ha tényleg kamu a nyíregyházi Lego-álom, akkor mire adott a kormány milliárdokat?

Nem egészen stimmel a polgármester bejelentése a Legoland-ről.

"Nem is lehet felmérni ennek a jelentőségét! Ez egy óriási projekt. Vannak a világban a Disneylandek, vannak a Legoland-ek nem nagy számban. Most egy újabb Nyíregyházán valósulhat meg. Minden adottságunk meg van hozzá. Nagyon komoly, több éves előélete van ennek, de igazán most kerül napvilágra és most válik nyilvánvalóvá, hogy a kormány teljes mellszélességgel mellé állt" - idézte a nyiregyhaza.hu a polgármester közgyűlésen elhangzott szavait.

Lego helyett légvárak?

A szép szavak és a túltolt lelkesedés azonban ott hibádzik, hogy a Discovery Centerek működtetését kizárólagosan gyakorló Merlin Entertainment vállalat egyáltalán nem akar központot nyitni Nyíregyházán. A cég a Privátbankárhoz eljutott levelében egyértelműen közli:

"A Merlin Entertainments jelenleg nem tervezi, hogy Legoland Discovery Centert nyisson Nyíregyházán."

A város önkormányzata némileg kitérő válaszban kommentálta a sajtóorgánum értesüléseit:

"A Kormány a 1092/2017 kormányhatározat. A Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség Kiemelt Turisztikai Térség fejlesztéséről szóló határozatában döntött Nyíregyháza turisztikai fejlesztési elképzeléseinek támogatásáról."

Csakhogy a határozatban minden kétséget kizáróan szerepel, hogy a 9,5 milliárdos összeget annak érdekében kapja az önkormányzat, hogy

"komoly tárgyalópartnerként kereshesse meg azt a nemzetközi vállalatcsoportot, amely az építkezéshez és üzemeltetéshez szükséges jogokat birtokolja".

Pocsék tárgyalótaktika

Tehát a polgármester állításaival szemben a beruházás sorsa még egyáltalán nem dőlt el, sőt, még a Merlin meggyőzésénél sem tart az ügy.

Ha dr. Kovács Ferenc ettől a bejelentéstől esetleg bármiféle helyzeti előnyt remélt az esetleges jövőbeli megbeszéléseken, el kell keserítenünk, mert az üzleti életben viszonylag nehezen lehet egy befektetőt ilyen módszerekkel tárgyalóasztalhoz kényszeríteni.

A hasonló lépések lehet, hogy működnek kormánypárt berkein belül folytatott politikai manőverek során, de egy nyugati cég csak két dolgot von le a hasonló gesztusokból: vagy őt nézik hülyének, vagy a másik fél hülye. Egyik eshetőségnek sem az lesz a vége, hogy Legoland nyílik Nyíregyházán.