Erről beszélt Trump a kongresszus előtt

Úgy néz ki, az elnök komolyan gondolja az ígéreteit.

Az elnök helyi idő szerint este kilenc órakor kezdte beszédét a kongresszusban a törvényhozás két házának politikusai, a legfelső bíróság tagjai, valamint az amerikai politikai és közélet szereplői előtt.

Egységes nem a gyűlöletre

Trump leszögezte: a polgári jogok terén még sok tennivaló áll az amerikai emberek előtt. Hangsúlyozta, hogy az amerikai zsidó közösségi központokat ért fenyegetésekre, a zsidó temetők meggyalázására és a kansasi lövöldözésre (amelyben egy indiai férfira lőttek rá) érkező reakciók jelzik, hogy az ország a politikát illetően megosztott ugyan, de a gyűlölet és a gonoszság elítélésében egységes.

Megépül a fal

Donald Trump leszögezte: megvédi Amerikát a radikális iszlám terrorizmustól, és azt is megerősítette, hogy az amerikai-mexikói határra ígért fal megépül. Mint fogalmazott: nemsokára megkezdődik "egy nagy-nagy fal építése a déli határokon".

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy betartatják a bevándorlási törvényt, és kormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy az amerikai települések biztonságosak legyenek.

"Mi azt akarjuk, hogy minden amerikai sikeres lehessen, de ez nem történhet meg káoszban, amikor a törvénytelenség az úr"

- fogalmazott.

Emlékeztetett rá, hogy választási ígéreteit eddig betartotta. Felsorolta, hogy mely nagyvállalatok vezetőivel tárgyalt eddig munkahelyteremtés és a munkahelyek megőrzése érdekében.

Pápá, Obamacare!

A republikánus politikusok ovációval és alig szűnő tapssal, a demokrata pártiak csöndben, és lefelé mutató hüvelykujjal fogadták, amikor Trump elnök arra szólította fel a kongresszust, hogy helyezze hatályon kívül az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvényt, és fogadjon el új egészségbiztosítási rendszert.

Hangsúlyozta, hogy az egyéni felelősségvállaláson alapuló új rendszerből senki sem marad ki. A tervek szerint a szerény jövedelműek egészségügyi ellátását segítő Medicaid-programot illetően az egyes szövetségi államok kormányzói nagyobb önállóságot kapnak majd.

A kongresszustól azt is kérte, hogy fogadja majd el az infrastrukturális beruházásokra előterjesztendő, mintegy ezermilliárd dolláros csomagot. Erre - mint fogalmazott - "a nemzet újjáépítéséhez" okvetlenül szükség van, és ez egyúttal több millió új munkahelyet is teremt majd.

G.I. Joe megint szép lesz

Trump azt is kifejtette, hogy az előirányzott, jelentősen megnövelt védelmi költségvetés nem csupán a haderő újjáépítését szolgálja majd, hanem a háborús veteránok körülményeinek és ellátásának javítását is.

Donald Trump megismételte, hogy kormányzata erőteljesen támogatja a NATO-t, de a NATO-partnereknek eleget kell tenniük pénzügyi kötelezettségeiknek.

Hozzátette: "nagyon erős és őszinte viták után" a NATO-partnerek kezdik is teljesíteni a kötelezettségeiket.

Trump egyértelművé tette, hogy akár a NATO-beli, akár a közel-keleti vagy a csendes-óceáni partnerországokról van szó, azt várja, hogy közvetlen és jelentős szerepet vállaljanak a stratégiai és katonai műveletekben, és fedezzék a költségek rájuk eső részét.