Tízmilliárdos áfacsalást vezényelhetett a győri cég tulajdonosa

Legalább 10 milliárd forintnak megfelelő összeggel károsította meg a cseh államkasszát az a magyar bűnszervezet, amely 2007 és 2010 között különböző, Csehországban alapított cégek közbeiktatásával, üzletszerűen követett el áfacsalásokat - írja a Privatkopo.hu

 

A portál úgy tudja, a bűncselekmények hátterében egy győri székhelyű, fémkereskedelmi tevékenységet folytató társaság ügyvezető-tulajdonosa, M. Levente állhatott. Az ügyben költségvetési csalás gyanújával nyomoz a NAV.

Az Ostrava Megyei Bíróság még 2013-ban ítélte 6 év 2 hónap letöltendő börtönbüntetésre T.S. magyar állampolgárt, aki a Metal Dealer s.r.o. ügyvezetőjeként 15 millió korona áfát nem fizetett be a cseh költségvetésbe.

T.S. hét győri és mosonmagyaróvári vagyontalan személy felhasználásával alapított cég pénzügyeit menedzselte. A cégek magyarországi cégek tulajdonában álló fémhulladékot értékesítettek Csehországban belföldi kereskedelem látszatát keltve.

A cikk szerint a szállítmányokat a győri fémkereskedő társaság teherautóival juttatták el az átvevő cég telephelyére, az értékesítés többnyire „nyomott áron” történt, hogy biztosan megvásárolják a fémhulladékokat. T. S., valamint a magyarországi fémkereskedő cég másik megbízottja, K. Zs. a csehországi „bukó” cégek bankszámláira átutalt vételárakat továbbutalták a győri cégnek, az áfát azonban felvették készpénzben, nejlonszatyrokban Győrbe szállították és átadták M. Levente ügyvezető-tulajdonosnak.

Busás haszonra tettek szert úgy is, hogy a győri cég kamionjai alumínium tömböket szállítottak Csehországba, ám ott nem pakolták le őket az átvevőhelyen, az üzlet csak papíron jött létre, majd a szállítmánnyal együtt visszatértek Magyarországra, az áfát viszont itt is lenyúlták.

A Privatkopo.hu látókörébe került nyolc csaló céget „bebuktatták”, a győri kft. megbízottjaként eljáró T. S.-t, valamint a cseh átvevő fémtelep vezetőjét letöltendő börtönbüntetésre ítélték - Csehországban. A magyar hatóságok évekig nem csináltak semmit, a napokban azonban a NAV bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást rendelt el.