Felháborodtak a szülők: hazudik a sajtó az iváncsai klórgázmérgezésről

A feol.hu nem tett említést az eset valódi okáról.

Klórt öntöttek a medencébe, miközben a gyerekek úsztak - 17 diákot kellett kórházba szállítani

"2014 elején nyitott meg újra az iváncsai tanuszoda. Az öt éve átadott, kiváló állapotú és kívülről is impozáns létesítményben kulturált környezetben lehet sportolni" - olvasható a Nemzeti Sportközpontok honlapján a létesítménnyel kapcsolatban, ahová a környékbeli iskolások is rendszeresen járnak.Ebből az uszodából kellett kórházba szállítani 17 gyermeket, akik klórmérgezést kaptak.

Cikkünkben beszámoltunk róla: a gyermekek épp testnevelés óra keretében tartózkodtak a medencében, mikor az úszómester jelentős mennyiségű klórt öntött a vízbe, ez okozta a problémát. Mindezt azért tartották szükségesnek, mert az uszoda számítógépes adagoló rendszere tönkrement.

A történetet több szülő is megerősítette hírportálunknak, többek közt Simonné Zsuffa Erzsébet, Pusztaszabolcs önkormányzati képviselője.

Az esetről cikkünk megjelenését követően beszámolt a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Feol.hu is (aztán visszadátumozták azt 12:40-re, mikor a mi cikkünk is megjelent), információjukat pedig számos sajtóorgánum átvette.

Csakhogy a cikkben nem tesznek említést arról, hogy valaki klóros oldatot öntött volna a medencébe, mindössze annyit írtak:

"Az uszodai rendszert működtető számítógép hibásodott meg, amely többek közt azért is felel, hogy mennyi fertőtlenítőszer kerül a vízbe. A klórgáz keletkezése és levegőbe jutása a technikai hiba miatt következhetett be."

A lapnak ezt a verziót erősítette meg a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa is.

Újra felvettük a kapcsolatot több érintett szülővel, akiket felháborítottak a sajtóban megjelent információk. Többen úgy vélik, a számítógépes rendszerre hivatkozva próbálják eltussolni az ügyet, holott egyértelműen az úszómester vétett hibát azzal, hogy a medencébe öntötte a vegyszert.