Ennyi pénzt még szétlopni is nehéz, hát még értelmesen felhasználni

Mintegy 500 milliárd forintot költhet el az állam energiahatékonysági projektjekre.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozó NFSI felügyeli a közszféra uniós támogatásból megvalósított energiahatékonysági projektjeit.

A kormány 2015 végén döntött arról, hogy a 2014-2020 uniós támogatási ciklus Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programjából megfinanszírozza a közszférában különböző energiahatékonysági fejlesztéseket, mint például a középületek fűtési hálózatainak korszerűsítése, hőszigetelés, nyílászárók cseréje vagy korszerűsítése, és ezekhez kapcsolódó kiegészítő építési munkák. A projektben felújítandó épületek részben műemlék épületek (közhasználatú építmény vagy állami, önkormányzati intézmények, honvédelmi és/vagy rendvédelmi szervezet létesítményei, egészségügyi intézmények), amelyek nem felelnek meg a mai kor hőtechnikai, épületfizikai és épületszerkezeti követelményeinek és jelentős hőveszteséggel működnek.

A közbeszerzésre pályázóknak rendelkezniük kell többek közt a közbeszerzés tárgyát képező energetikahatékonysági beruházások elvégzéséről referenciákkal, valamint az elmúlt három üzleti évben (vagy a működési idejük alatt) összesen legalább 3 milliárd forint nettó árbevétellel, magasépítési kivitelezésből pedig 2,6 milliárdos bevétellel.