Vajon ki kapja idén a Nobel-békedíjat?

A Nobel-békedíjat 1901-ben ítélték oda először. A győztest általában októberben hirdetik ki.

A rekord a tavalyi 376 jelölt volt, akik közül az öttagú bizottság Juan Manuel Santos kolumbiai elnököt választotta ki győztesnek, elismerve a több mint fél évszázados polgárháború lezárásáért tett erőfeszítéseit.

A norvég Nobel-bizottság azt ajánlja mindenkinek, hogy ne hozza nyilvánosságra a jelöltje nevét. A listát ötven évre lepecsételik. Ez az ajánlás azonban nem kötelező hatályú, sok név megjelenik a sajtóban.

A 2017-es listán szerepel a fehérsisakosoknak nevezett önkéntes szíriai mentőszervezet, amely a felkelők által ellenőrzött területen működik. Őket már tavaly is jelölték, akárcsak Edward Snowdent, aki leleplezte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtő tevékenységét.

A Nobel-díjhoz nem kötődő oslói békekutató intézet igazgatója, Kristian Harpviken által összeállított, rövidített lista élén az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) áll, amely jogi úton akarja megsemmisíteni Donald Trump amerikai elnök bevándorlást korlátozó rendeleteit.

A jelöltek között van a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS), amely kulcsszerepet játszott a gambiai belpolitikai válság békés megoldásában, és Maitripala Sziriszena, Srí Lanka elnöke, aki egy keserves polgárháború befejezése után a megbékélésen dolgozik.

A Nobel-békedíjat 1901-ben ítélték oda először. A győztest általában októberben hirdetik ki.