Itt az esélye a nemzetek feletti vállalatok megregulázásának - nyílt levél Szijjártó Péterhez

Vajon mi lesz a válasz?

Az egyezmény létrehozása rendkívül sürgető:

"a nemzetek feletti vállalatok nagy hatást gyakorolnak az állampolgárok életére Európában és a Föld más részein egyaránt. A tíz legnagyobb multinacionális vállalatnak nagyobb a bevétele, mint a legszegényebb 180 országnak".

A nagyvállalatok számos országban megsértik a munkajogi- és környezetvédelmi normákat. Egyre több az olyan eset, amikor a multinacionális vállalatok által pénzelt fegyveresek a helyi társadalmakért küzdő civil aktivisták életét veszélyeztetik. 2015-ben 185 ember vesztette életét a világon, mert fellépett a természet védelme érdekében a vállalatokkal szemben. Hondurasban éppen ma egy éve ölték meg Berta Cáceres helyi környezetvédő aktivistát, aki a holland és finn fejlesztési bankok által finanszírozott Agua Zarca vízerőmű ellen küzdött – mondta el Farkas István Tamás, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

Másik kirívó példa a multinacionális vállalatok rombolására a pálmaolaj ügye. A pálmaolajat döntően Indonéziában és Malajziában állítják elő, ahol az őslakosokat elűzik saját, hagyományos módon művelt földjeikről, hogy olajpálma-ültetvényeket létesítsenek helyette. A helyi lakosok alacsony fizetésért bérmunkásként kénytelenek dolgozni a földeken. A jelenlegi szabályozás alapján lehetetlen felelősségre vonni ezeket a nagyvállalatokat a visszaélések miatt – tette hozzá Fidrich Róbert a Szövetség programvezetője.

A természetvédők emlékeztettek arra, hogy a magyar kormány többször hangoztatta elkötelezettségét a multinacionális vállalatok káros tevékenységei elleni fellépésre. Persze ezt az idilli képet némileg árnyalja az, hogy a kabinet kiáll a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények mellett.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában viszont most hazánknak lehetősége van, hogy aktívan hozzájáruljon a nemzetek feletti vállalatok megregulázásához. A magyar fellépés azért is fontos, mert az Európai Unió nem támogatja egyértelműen a kötelező egyezmény létrehozása.

"Március 9-én üzenjük azt Brüsszelnek és Genfnek: Magyarország az emberek oldalán áll a multinacionális vállalatok jogsértéseivel szemben!"

– tették hozzá a természetvédők.