Az ostobaság uralkodik az amerikai külügyminisztériumban?

A költségcsökkentés mellett már a diplomáciai tárgyalásokba sem vonják be őket. Mindent Trump veje irányít. A kép nem túl rózsás.

A The Atlantic közölt átfogó cikket arról, hogy jelenleg mi a helyzet az amerikai külügynél. A kép nem túl rózsás, több diplomata is komoly aggályoknak adott hangot, a fejetlenség kezd eluralkodni a szerven.

Sokan úgy tartják, hogy Trump legfőbb külpolitikai tanácsadója a veje, Jared Kushner. Az elnök a State Department költségvetését 37 százalékkal csökkentené, a diplomácia helyett pedig inkább fegyverkezne. 70 ezer alkalmazott nem tudja, hogy mi a jelenlegi irány.

Trumpot nem érdekli a külügyminisztérium

A The Atlantic forrásai elmondták, az új kormányzat gyakorlatilag kihagyja a legfőbb külügyi szervet a magas szintű diplomáciai tárgyalásokból, sőt, még tanácsokat sem kérnek tőlük. Trump sokkal inkább hallgat saját emberei meglátásaira, köztük is elsősorban Jared Kushnerére. Erre erősít rá annak a diplomatának a véleménye is, aki szerint az elnök veje mindent a kezében tart.

A State Department emiatt szinte lebénult, a Fehér Ház néha úgy viselkedik, mintha nem is léteznének. Kezd hasonlítani a helyzet a fejlődő világ országaira, ahol bevett szokás, hogy az elnöki család uralja a külkapcsolatokat.

Sokatmondó, hogy a kormány hivatalba lépése óta egyetlen egy külügyi sajtótájékoztatót sem tartottak(!), holott ez korábban szinte mindennapos volt. A szerv munkatársai az elnöki szóvivő tájékoztatóiból igyekeznek megfejteni a prioritásokat, mert eligazítást nem nagyon kapnak.

A külügyminiszter sem segít

Rex Tillerson sem fejtette ki, hogy mik Washington jelenlegi diplomáciai hangsúlyai, csak a külügy reformjáról ejtett néhány szót egy állománygyűlésen. Nincs kinevezett államtitkár, valamint a helyettes államtitkári pozíciók között is vannak betöltetlenek.

Jellemző, hogy a magas szintű találkozókra a miniszterek komoly kísérettel érkeznek, ahogy volt az Szergej Lavrov esetében is Bonnban, de a találkozón Tillerson a csapata nélkül jelent meg.

Teljesítmény helyett politikai hűség az elvárás?

A kulcsfontosságú hivatalokat az új kormányzat igyekszik feltölteni a saját, huszonéves embereivel. A Szakpolitikai Tervező Irodában szinte csak tapasztalatanok kaptak helyet. Ezt a helyzetet támasztja alá az is, hogy még Tillersonnak sem engedték, hogy a saját kabinetfőnökével dolgozzon, hanem kapott egy újat, egyenesen Trump csapatából.