Kicsit késve, de a kereszténydemokrata szakpolitikus is megértette a Jobbik oktatáspolitikáját

Az integráció nem lehet mindenre megoldás.

Hoffmann Rózsa, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, volt köznevelési államtitkár a Magyar Hírlap szombati számában kijelentette: az iskolarendszer egyedül nem képes az esélyek kiegyenlítésére, ezzel a problémával össztársadalmi szinten kell megküzdeni, majd hozzátette:

"az integrált oktatás, a különböző hátterű gyerekek egyben tartása nem megoldás mindenre".

Cigány szakértőt kért fel a Jobbik, aki kiállt az elkülönítés lehetősége mellett

Menyhért Ildikó, a Jobbik felkérésében szólalt meg. Kijelentette: apartheid típusú oktatási rendszere egész Európának nincs és nem is volt. Megkérdezte: „Ki az, aki nekünk megtiltja, hogy szabad iskolaválasztási jogunkat gyakoroljuk?" Szidta a fundamentalista jogvédőket, akik destruktív tevékenységet végeznek A szocialista Hiller István kiakadt.

Lapunkban is olvashattak arról, Dúró Dóra oktatási szakpolitikus, az Országgyűlés ágazatért is felelős bizottságának jobbikos elnöke több alkalommal is kiemelte már, a jelenlegi oktatási rendszer nem eléggé figyelmes az emberekkel, nem követi nyomon azokat az elvárásokat, amelyeket a szülők fogalmaztak meg az iskolákkal és az oktatással szemben. Ennek egyik következménye a spontán szegregáció, a másik pedig a magyar diákok alkalmazott tudásszintjének csökkenése.

Egyik sem optimális lehetőség.

„Mindenkinek olyan intézménybe kell járnia, amelyik a neki legjobb, és nem veszélyezteti társai biztonságát, a normális életkörülményekhez való jogát. Az integráció mindenáron való erőltetése helyett, egy vegyes modellben gondolkodik a Jobbik"

- hangsúlyozta korábban Dúró Dóra.

Hoffmann mostani kijelentése ezzel a jobboldali ellenzéki programponttal cseng össze, amit remélhetőleg tolmácsol majd döntéshozói pozícióban lévő párttársainak is (persze, ez eszébe juthatott volna akkor is, amikor még az Orbán-kormány tagja volt).

A legnagyobb gyengeség: hazárdjáték a leszakadt százezrekkel

Rétvári Bence államtitkár szerint az elmúlt hat esztendőben megfeleződött a hátrányos helyzetű gyermekek száma az óvodákban, általános iskolákban és középiskolákban. A politikus vasárnapi kijelentésével igyekezett megágyazni Orbán Viktor másnapi győzedelmes parlamenti felszólalásának. Azonban, csakúgy mint a kvótareferendum kapcsán, a gyermekszegénységgel kapcsolatos álláspontról is kiderült: kockázatos ez a kiinduló pont.

Azonban Hoffmann Rózsa sem tudott teljesen kilépni a saját, a XX. században kreált szerepéből, megint arról beszélt, hogy "az esélyek kiegyenlítésének egy másik kiváló eszköze a sport, egymás elfogadására pedig a hit- és erkölcstanórák, valamint a közösségi munka nevelhet".

De ezt most hagyjuk meg neki.