Minek kuka az erdőbe? Vidd haza a szemeted!

A II. kerületi önkormányzat honlapja írja, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. megfontolja az erdei szeméttárolók megszüntetésének lehetőségét.

A szervezet igyekszik formálni a lakosság és kirándulók szemléletét különböző tájékoztatások által, ehhez kapcsolódik, hogy fokozatosan eltávolíthatják az erdei hulladékgyűjtőket.

Először azok a kukák tűnhetnek el, melyek távolabbra esnek a gyakran látogatott helyszínektől, majd idővel mindenhonnan eltávolítanák őket. Nem csak a pilisi régióról lehet szó, úgy tudni, hogy más erdészetek is hasonló lépésre készülnek.

Az illetékesek környezetbarát programnak tartják az újítást. Továbbá, elmondásuk szerint napi problémát okoz az erdészeteknek, hogy fenntartsák a hulladékgyűjtőket. Például ki is kell üríteni őket néha, ami pénzbe kerül. A kukásautók pedig még üzemanyagot is fogyasztanak, ez pedig nem erdőbarát metódus.

Persze arra semmi garancia nincs, hogy a kirándulók szépen elteszik a szemetet és hazaviszik, vagy a legközelebbi – már erdőn kívüli kukába dobják. Mennyivel lenne környezetkímélőbb és költséghatékonyabb, ha az erdei utak körül elszórt szemetet kellene összegyűjtenie a fenntartóknak?